Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Самоков проведе среща с жителите на с. Гуцал

26 август 2024, 16:44 часа • 1291 прочитания

Кметът на Самоков инженер Ангел Джоргов се срещна с жителите на село Гуцал и разговаря с тях за проблемите с чистотата на водата и нарушеното водоподаване през последните 2 дни.

По-рано днес Община Самоков достави допълнителни 30 стека с минерална вода. Осигурени са също така бидони с питейна вода, както и водоноска.

Кметът инспектира на място състоянието на резервоара в Гуцал и мерките за дезинфекция и почистване, които се предприемат от ВиК – София. Заедно с инж. Джоргов бяха еколозите на общината – главен експерт Елена Лобутова и старши експерт Мария Санкийска, както и представители на Областната управа на Софийска област.

Още на 23 август вечерта кметът е провел спешни разговори с Областния управител Силвия Арнаутска, с директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Розалина Чобанова и с управителя на ВиК-София Росица Итова за разрешаването на водния проблем в Гуцал.

„Имаме уверението на компетентните институции, че ще положат усилия максимално бързо да възстановят нормалното и безопасно за хората водоподаване в селото. Ние, като община, сме реагирали в рамките на законовите ни правомощия още в петък вечерта. От вчера нашите екипи сами организират алтернативно водоснабдяване с минерална вода и водоноски за всички Вас“, разказа кметът на хората от Гуцал, които му благодариха за бързата реакция на Община Самоков.

И тази сутрин инж. Джоргов е разговарял с Областния управител, която е поела ангажимент в най-кратки срокове да организира среща между компетентните институции за разрешаване на проблема.

Д-р Чобанова пък е информирала кмета, че РЗИ има готовност веднага след края на дезинфекцията да вземе нови проби и ако в рамките 3 последователни дни няма отклонение в качеството на водата, то ВиК ще може да възстанови нормалното водоснабдяване.

Инж. Джоргов благодари за активността на кмета на Гуцал Диляна Велкова, която своевременно в петък вечерта, от врата на врата, е предупредила по-голяма част от живеещите в селото, че за известен период от време водата няма да бъде годна за пиене и за готвене.

На 23 август 2024 г. управителят на „ВиК – София” уведоми Община Самоков, че съгласно издадени заповед и предписание на Регионалната здравна инспекция – Софийска област от 19 часа на същия ден се преустановява водоподавенето към потребителите на село Гуцал. “ВиК – София” пое ангажимент за алтернативно водоснабдяване на хората в селото с минерална (трапезна) вода до края на профилактиката и дезинфекцията на водопроводната мрежа.

Същата вечер кметът разпореди всекидневни проверки относно алтернативното водоснабдяване от “ВиК – София” в Гуцал. В резултат на тези проверки Община Самоков вече е доставила над 60 стека с минерална вода, които са раздадени на жителите на селото, и е гарантирано водоснабдяването с бидони и водоноска.

Още: Кметът на Самоков посрещна олимпийския шампион Магомед Рамазанов

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес