Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кмет "Не подкрепям никого": Не е майтап, за малко да стане в софийско село

07 ноември 2023, 06:50 часа • 7410 прочитания

Местни избори 2023 вече са история, но поуките от тях тепърва трябва да се учат. В България много-много не обичаме да учим - ако обичахме, нямаше да сме такова общество и такава държава, каквито сме.

Една от големите поуки - много ниската избирателна активност: 1 от 5 гласува за кмет: Заслужаваме да сме роби. Но отказът да се подкрепи някой всъщност се изразява от години и с опцията "Не подкрепям никого".

Още: Гласовете "Не подкрепям никого" с абсолютен рекорд, нараснаха с 20 000

Изборният куриоз, който е трагедия

В село Иваняне, район Банкя,  Столична община, беше избран нов кмет. Кандидатът там беше един - Албена Иванова, подкрепена от ГЕРБ-СДС. Логично, тя печели - само че ... след свирепа битка с "Не подкрепям никого". Иванова взема 161 гласа, а 135 са за "Не подкрепям никого".

За малко в България щеше да има исторически момент - защото ако беше спечелила опцията "Не подкрепям никого", куп експерти щяха да обясняват по сутрешни и вечерни блокове "ами сега какво правим"?

Че Иванова е уникален случай личи от други примери - села отново с един кандидат за кмет. Например - в село Цар Асен, община Пазарджик, Георги Спасов от местната коалиция "Новото време", е избран със 108 гласа от 108 гласували - единствен кандидат. В Копрец, община Търговище, Зиля Ахмедова, подкрепена от ДПС, печели със 106 от 106 гласа. С други думи - не е като да е Иваняне да е било селото в цяла България с един кандидат.

Друга поука - идва вече време, в което трудно се намират и кандидати за кметове. Засега - в малки населени места. Но демографската криза настъпва неумолимо ...

Още: В село Иваняне откриват най-добрата тенис зала на Балканите

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес