Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"ГЕРБ си измислят теми": Управляващите в София увериха, че ново общинско предприятие ще поеме пътната маркировка

16 октомври 2024, 16:37 часа • 358 прочитания

Управляващите в София ще предложат създаването на ново общинско предприятие, за да поемат пътната маркировка на столицата в свои ръце. Това стана ясно по време на брифинг в Столична община. 

Каква е идеята?

Идеята обяви заместник-кметът на столицата инж. Илиян Павлов, който поясни, че на докладът с предложението ще бъде внесен на заседание на Столичния общински съвет в началото на ноември. 

Причината за това е, че управляващите в общината не е доволна от качеството на маркировката. "Това, което правим е много просто  - спираме практиката частните фирми да полагат маркировка и да полагат знаци и сигнализация - това ще попадне отново в общинските ръце. Общината ще може да си направи общинско предприятие, което да се занимава точно с тези проблеми, които са най-видими и най-важни за хората. Идеята е да са под нашия контрол, а да не ни извиват ръцете частни фирми за цени и така да си гарантираме качестовто", каза инж. Павлов. ОЩЕ: "София - град на златни колчета": ГЕРБ и Терзиев в задочен спор (ВИДЕО)

Кметът отговори на ГЕРБ и ги обвини, че си измисля теми

Темата с цената на пътната маркировка в София повдигнаха от ГЕРБ, като те влязоха в задочен спор с кмета, който ги обвини в социалната мрежа, че са създали проблема. От партията на Борисов днес продължиха темата, изнасяйки нови твърдения, че в София вече има "златни", т.е. по-скъпи колчета и парапети. 

"Вижда се упорство да се измислят накакви проблеми. Колегите пак се занимават с техните измислени теми. Всеки ден е едно и също. Не мога да насмогна да направя factcheck (бел. ред. проверка на фактите) на всички неща, които изсипват в публичното пространство", каза Терзиев по време на брифинга. 

ГЕРБ са създали проблемите

Кметът на София се възмути на ГЕРБ, че са създали проблемите, а не стига това и са достатъчно нагли по думите му да питат защо настоящата местна власт не ги решава.

Междувременно лидерът на "Спаси София" Борис Бонев нарече ГЕРБ лъжци и манипулатори. "Това, което беше изнесено като информация, не е вярно. Сравнявани са числа от договори през 2019 г. със съвремието. Всички знаете, че за тези пет години ифлацията, промяна в цените на материалите, цената на труда, се промениха значително. По-интересното е, че това е оферта, дадена от общинското предприятие "Софинвест", чието и предишно, и настоящо ръководство беше избрано и посочено от ГЕРБ. Ако ГЕРБ имат въпроси по отношение на каквито и било цени, да се обърнат към хората, които сами си назначиха", призова Бонев. ОЩЕ: Георги Георгиев: Боята за пътна маркировка в София е скочила със 110% за 3 месеца

Общинският съветник посочи, че същото се касае по отношение на колчетата.

"Отново абсолютно неистини, но отново могат да попитат в Центъра за градска мобилност, където също си назначиха старото и новото ръководство защо имат подобен тип оферти и цени. Това, което със сигурност мога да кажа е, че имаше обективната необходимост да се сключи договор с общинското дружество, тъй като заради промяната в цените на услугите и материалите, фирмите, които бяха спечелили предишните договори, бяха поискали индексация на тези цени. По времето на ГЕРБ обаче специалната комисия, която трябва да се събере и да одобри тази индексация, не го е направила", коментира Бонев. 

Той обясни, че впоследствие договорите са изтекли и фирмите едностранно са ги прекратили. "Бяхме поставени в невъзможната ситуация да оставим града без каквато и да е маркировка или да направим нещо, което се е случвало и преди, защото през 2022 г. ГЕРБ са сключили договор със "Софинвест", добави Бонев. ОЩЕ: Заради тежкия трафик и задръстванията: ГЕРБ-София иска обяснение от Терзиев (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес