Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Янакиев: Всеки ден 4000 души от други общини пътуват към Елин Пелин за работа

16 ноември 2022, 11:06 часа
Реклама

Господин Янакиев, Вие сте заместник-кмет от началото на тази година. С какви очаквания започнахте своята работа?

Започнах работа като заместник-кмет в Общината с големи надежди за добротворна и сполучлива работа през предстоящия мандат. До момента съм заместник-кмет на Община Елин Пелин от 8 месеца и очакванията ми се оправдават изцяло. Доволен съм от работата и се надявам и Общината да е доволна от моята. Благодаря за гласуваното доверие и съм убеден, че то ще бъде оправдано.

Кои ще бъдат приоритетите на работата Ви в близките месеци?

Най-голям приоритет са ми децата. Децата са нашето бъдеще. Предстои ни довършване на две детски градини – ДГ „Радост“, гр. Елин Пелин по проекта за преустройство, надстройка и пристройка на вече съществуващо котелно помещение в двора на детската градина, където ще бъде направен нов спортен салон със съблекални. Работи се и по строежа на стаите за новите групи в ДГ „Детелина“, с. Нови хан, където започнаха дейности по проекта за изграждане на разширение на детската градина с две групи. Също така ни предстои разширяване на училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Нови хан. Предвижда се в двора на „Христо Ботев“, с. Равно поле да бъде изграден плувен басейн и нова детска градина.

Друг приоритет ни е спорта и правим всичко възможно той да се развива. Както знаете, в село Равно поле бе изградена нова спортна площадка – тип футболно игрище по програмата на „Хеттрик V“ на УЕФА. Освен това през летните месеци бяха реновирани още две футболни игрища на територията на Община Елин Пелин – едното се намира в село /гара/ Елин Пелин в двора на ОУ „Стефан Стефанов“, а другото в карето между улиците „Елин Пелин“, „Лесновска“ и „Св. Кирил и Методий“ в централна градска част на гр. Елин Пелин. Площадките са с нова изкуствена настилка по стандарт на Българския футболен съюз.

Другото нещо наистина значимо за нас е вярата. Полагаме наистина големи усилия да съхраним храмовете и центровете на духовността на територията на община Елин Пелин.

Ако трябва да посочите българска община, чийто пример и добри практики бихте искали да следваме в областта на строителството, транспорта и комуникациите, то коя би била тя?

В София област следя отблизо развитието на Община Чавдар и Община Самоков, чийто добри практики в областта на строителството, транспорта и комуникациите може да приложим и при нас през следващата година. Българските общини използват все повече европейски средства при своето инфраструктурно развитие и подобрение на градската среда.

Каква е вашата визия за развитието на Община Елин Пелин, също и кои са основните трудности, които срещате в осъществяването на целите в областта на строителството, европейските проекти и транспорта?

За развитието на Общината ни на първо място е транспорта. Имаме добра връзка с големия град – столицата София. В същото време над 4000 жители от съседни общини пътуват ежедневно към нашата община за работа. Според мен трябва да се подобри централната градска част и нашият град да придобие съвременен и модерен облик, предоставяйки устойчивата среда за живот на своите граждани.

Кметът на Община Елин Пелин г-н Ивайло Симеонов изключително много помага на малките села – ето например селото, в което живея аз – село Петково. Тази година бяха направени площада, настилката в двора на ДГ „Звездичка“, предстои изграждане на нова спортна площадка - тип футболно игрище по стандарт на БФС. Друг добър пример в тази посока е сградата на читалището в село Григорево, където през месец септември приключи дългоочакваният и належащ ремонт на покрива. Детската градина в село Мусачево вече е с обновена фасада, а училището ОУ „Христо Ботев“ в село Равно поле посрещна началото на учебната година с чисто нов покрив.

Основната ни трудност при реализирането на проектите, свързани с реновиране на обществените сгради е финансирането. Община Елин Пелин има много идеи в тази посока, но голяма част от тях нямат необходимото финансиране и не получават подкрепа от страна на държавата. Работим приоритетно по привличането на европейски средства чрез различни програми и проекти, отворени за кандидатстване в момента. Предстои ни много работа през следващата 2023 година.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес