Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Георгиев: На 12 юли изтича срокът Терзиев да отмени решението за Войнишкия паметник

10 юли 2024, 16:06 часа • 2244 прочитания

Понякога да спреш и една глупост на кмета Васил Терзиев е успех. Да спрем решението на кмета за спиране на възстановяването на Войнишкия паметник, е голям успех. Успех за нас като общност, която не позволи Терзиев да се подиграе с историческата ни памет и почитта към близо 3000 загинали за България войници. Това заяви депутатът от ГЕРБ Георги Георгиев в профила си във Facebook.

Припомняме, че вчера кметът на София Терзиев обяви, че ще оттегли решението си за спиране на конкурса за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от I-ви пехотен софийски полк и VI-и пехотен търновски полк пред НДК на мястото на демонтирания паметник "1300 години България". Аргумент за спирането му беше "неподходящо задание, липса на достатъчно експерти в комисията и неподходящо местоположение в днешната градска среда."

"Победата не е факт"

"Тази победа, обаче, още не е факт. Не вярвайте какво говори Терзиев, а гледайте какви документи подписва. До момента все още няма официално обявено ново решение на кмета, а срокът за отмяната изтича в петък, 12 юли", припомня Георгиев. 

Той поздрави колегите му общински съветници от ГЕРБ-СДС, от другите политически групи в СОС, евродепутата Андрей Ковачев и десетки представители на патриотични организации и гражданското общество, които се изправиха публично срещу безумното решение на Васил Терзиев да прекрати процедурата по възстановяване на мемориала на Първи и Шести пехотен полк. 

"Едно от най-важните решения, които съм подписвал като председател на Столичния общински съвет, е Решение №374 от 25.05.2023 г. за възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г. В него са разписани ясно всички стъпки за възстановяване на мемориала в автентичен вид и на историческото му място. Процедурата беше обявена и с осигурено финансиране", подчерта Георгиев.

"На 2 юли 2024 г. новият кмет Васил Терзиев прекрати обществената поръчка с абсурдни мотиви. Благодарение на справедливия гняв на много хора, вчера г-н Терзиев бил съобщил, че ще отмени заповедта си. Това, че бие отбой в случая е похвално, но ме притесняват две неща: 

Първо, срокът Терзиев да отмени неудачното си решение изтича на 12 юли, 2024 г. Това е законовият срок. Накратко, няма ли ново решение от Терзиев до петък, битката ще бъде изгубена и трябва да се обявява нова процедура, защото ще влезе в сила прекратяването на тази", припомня още Георгиев.

"Второ, Терзиев не трябва да „оттегля заповедта си за спиране на проекта“, както пише на сайта на общината, а да „отмени решението си за прекратяване на процедура по ЗОП“. Разликата между тези две формулировки е голяма. Дано неразбирането да е обикновено невежество, а не умишлена заблуда, която ще компрометира спасяването на проекта за мемориала и ще ни вкара в съдебни саги до края на мандата на този кмет", заявява още бившият председател на Столичния общински съвет.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес