Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фандъкова и Здравков представиха първия елемент на т.нар. Зелен ринг

13 септември 2019, 12:04 часа • 2550 прочитания

Изграждане на Зелен ринг в София, чийто първи елемент реално да свърже столичните квартали "Изгрев" и "Слатина", представиха на специална пресконференция столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков и транспортният министър Росен Желязков.

Здравков представи идеята с аргумента свързване на всички паркове в София в пешеходно измерение. Той обяви, че сега идеята е да се направи пешеходна и велоалея - с две платна в двете посоки, от гара "Пионер", по жп линията там, в посока улиците "Самоков", "Тинтява", "Шипченски проход" и да се стигне до Висшето транспортно училище. Става въпрос за около 3,5 километра. Мисли се и за изграждане на трамвайно трасе - не точно по посочения маршрут.

Йорданка Фандъкова увери, че повечето собственици на частни терени били съгласни да дадат безвъзмезден достъп за изграждането на въпросното трасе. А Здравков уточни, че сега няма технически проект, защото още тече съгласуване с НКЖИ и съответно поради тази причина няма още изчисление колко ще струва проектът. Главният архитект смята, че може да се почне реализация още догодина, но го обвърза с Подробния устройствен план на Борисовата градина, по който имаше огромни скандали и обещания да се разгледат над 400 граждански жалби, за да се поправи първоначалния проект.

Имаме визия за връзки с планина Витоша, подчерта Здравков и посочи идея да се прави велоалея и пешеходна алея по река Драгалевска – от "Хладилника". Той смята и, че идеята за околовръстна градска железница за София вече е остаряла, защото предишните индустриални зони ги няма.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес