Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: София е най-опасната столица в ЕС

20 май 2021, 12:27 часа • 3760 прочитания

София е най-опасната столица в ЕС. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ инж. Богдан Милчев от Институт по Пътна безопасност. Той обясни, че шофьорите се държат на пътя така, както им се позволи, а средата в София позволява безотговорно движение. Когато те са във Виена се държат по-съвсем различен начин, каза още Милчев.

„Института за пътна безопасност предупреждава вече повече от две години кмета на София, че организацията на движение в столицата е пълна катастрофа. Начинът, по който се управлява транспортната система в София ни показва сериозен и системен проблем. Този проблем е в неразбирането на тези, който управляват транспортната ни система, за това как тя трябва да се управлява безопасно. Те имитират дейност“, каза той.

Милчев припомни, че по време на предизборните дебати за кмет на София, през октомври 2019 г., Фандъкова е поела преки ангажименти за транспортните политики към софиянци, но до този момент те не са изпълнени.

Концентрацията на ПТП е предвидима, както е предвидим и профила на участниците в тя, каза още инж. Богдан Милчев. При промяна на времето също има повече произшествия. Той обясни, че не е правило да се обвиняват абитуриентите за шофирането им по баловете. Повечето от тях още нямат шофьорски книжки, а тези, които имат, отиват на бала си без автомобили. Проблемът е, че покрай празненствата голяма част от участниците в тях си позволяват да пият и да карат. Това не са самите абитуриенти, а техни роднини и приятели, каза още той. У нас проблемът с пияните шофьори все още не е решен. Милчев се обърна към празнуващите с няколко съвета.

„Единственото, което мога да ги посъветвам е да бъдат разумни и отговорни към себе си и те са такива. Аз не знам да има шофьор, който излиза на пътя да иска да умре или да убие някой, но това се случва и винаги ще се случва, защото допускаме грешки. За да не допускаме грешки трябва да сме отпочинали, да не сме употребили алкохол или наркотици, трябва да сме концентрирани зад волана, защото загиваме от грешки. Когато не опускаме такива, няма и да загиваме“, коментира той.

Инж. Богдан Милчев каза още, че в миналото инцидентите с абитуриенти са били по-чести.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес