Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойко Борисов начерта нов проект за околовръстното и го обяви за "приоритет №1 за София" (ВИДЕО)

21 август 2024, 10:09 часа • 1124 прочитания

Нов проект за отпушване на тапите на бул. „Цар Борис III“ и околовръстния път начерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и поиска от колегите си да го превърнат в „приоритет номер едно за София“.

Става въпрос за западната дъга на столичното околовръстно, където Борисов се оплака във вторник, че прекарал час и половина в задръстване. Идеята му е да се разшири шосето и да се изгради тунел в района на Нов български университет с помощта на къртиците, които прокопават подземните части на метрото.

Още: Мария Пиргова в "Студио Actualno": Борисов удари едно рамо в посока против Пеевски (ВИДЕО)

Как ще изглежда проектът?

Във включване на живо във Facebook тази сряда бившият премиер начерта пред Николай Нанков и Йорданка Фандъкова скица, показваща как трябва да изглежда проектът.

„Бензиностанцията на Горна Баня – три ленти, тук е метростанцията, хората отиват на паркинга, завиват наляво-надясно, където си искат. Правим лек завой, светофара на Суходол, качваме се на един мост, не източваме язовира – и това е кръговото на магистрала „Люлин“. Идваме тук с тунел. Какво постигаме? Докато строим околовръстното, тук някъде и болницата, която взехме решение за Княжево – детската болница, това ще даде много бърз достъп и на линейки, и на малките пациенти“, посочи той. Вижте във видеото:

Тунелът ще е 15 метра и на две нива, предвиждат от ГЕРБ. Старият вариант беше да се вдигне на четири нива над „Цар Борис III“. Според Борисов обаче това значи спрян транспорт: „Представете си какво чудо ще е за тези квартали“.

Той даде инструкции на бившия кмет Йорданка Фандъкова да потърси по темата настоящия ръководител на общината Васил Терзиев

Още: Борисов иска оставката на Калин Стоянов и оттеглянето на кандидат-премиера (ВИДЕО)

„Понеже сме направили цялата дъга на София и ни остава тази отсечка, софиянци трябва да са много доволни. Тунел, естакада – мисля, че в рамките на година и половина, година и 7 месеца ще бъде. Но ето така да изглежда. И искам това да стане кауза на софийската организация. Да си донаправим София такава, каквато хората я харесват. Да се включи в бюджета, да се финансира и от държавата. Искам да е приоритет №1 за София“, заяви Борисов.

Бившият регионален министър Николай Нанков отчете, че така ще се запазят всички включвания към основните софийски булеварди.

„Трябва да обясните на хората – тунелът, като мине под земята, старото трасе, като бъде ремонтирано, остава“, добави Борисов и посочи, че това ще облекчи трафика и хората в района дори „няма да усетят“, че има ремонт. Той не посочи конкретна цена.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес