Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зърнопроизводителите отрекоха протестите им да са свързани с ротацията на правителството

16 януари 2024, 08:45 часа • 1540 прочитания

Дали отново ще излезем на улицата да протестираме, зависи от реакцията на управляващите в следващите два дни. Ние сме им изпратили нашите искания. Това коментира председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов в ефира на Нова телевизия. Той добави, че протестната готовност няма общо с предстоящата ротация на правителството.

ОЩЕ: Задават се нови земеделски протести

„Искаме сектор зърнопроизводство да бъде включен в украинската помощ за последици от войната, защото секторът ни е пострадал. През последните три години ние не сме получавали помощ по тази мярка, която Европейската комисия позволи - точно за да може държавите членки да подпомогнат своите сектори от земеделието, които са пострадали“, обясни той.

По думите му, ситуацията в сектора е изключително тежка. „В момента изкупната цена на пшеницата е 35 стотинки, каквото не е била от 15 години насам по това време на годината. Сега се изкупува тон жито за 350 лева, а преди година беше над 450 лева на тон“, коментира той.

ОЩЕ: Кирил Вътев: Правим всичко възможно земеделците у нас да имат устойчиви доходи

„Не само при нас има проблем, поддържаме (контакт) с колеги от европейски страни и при тях положението е същото“, посочи той.

Проданов предупреди, че ако не се намери решение, нещата отиват на много фалити. „Наистина много сериозни фалити ще има в зърнопроизводството“, коментира той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес