Земеделският министър се закани да изгради 24 нови ракетни площадки срещу градушките (СНИМКИ)

745
Земеделският министър се закани да изгради 24 нови ракетни площадки срещу градушките (СНИМКИ)
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов обеща да се разшири защитата от градушки с нови 24 ракетни площадки.

Причината са редицата населени места в страната, които в последните седмици понесоха сериозни щети от падналите градушки. За целта новите площадки трябва да започнат да бъдат изграждани още тази година, каза Тахов в Гърмен на среща със земеделски производители, чиято продукция бе унищожена от градушки.

По първоначални данни в Гърмен, Рибново, Дебрен, Дъбница и Марчево са засегнати около 2500 дка с царевица, тютюн, дини и зеленчукови култури. Земеделските производители от Гърмен споделиха притесненията си, че в района градушките са зачестили в последните години и това се отразява на реколтата. Производител на дини и пипер посочи, че точно преди година, на същата дата, продукцията му пак е била унищожена от градушка.

Още: Страховита градушка удари Рибново (ВИДЕО)

Министър Тахов припомни, че към момента област Благоевград не е включена в противоградовата защита на земеделските площи. Той допълни, че в районите, които вече са обхванати от системата на градозащита, се предвижда уплътняване с нови 24 ракетни площадки, които ще разширят периметъра на сега действащите командни пунктове. Стартът на дейностите е през тази година, като изграждането на новите площадки в областите Сливен, Плевен, Видин, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково е предвидено да продължи през следващите две години.

Допълнително работна група в МЗХ, съвместно с Националния институт по метеорология и хидрология и други институции, прави анализ за изграждането на нови полигони и площадки за превенция на градушки в областите, които в момента са извън обхвата на защитата с ракетен способ, като се отчитат и настъпилите климатични промени и зачестилите в резултат екстремни явления, заяви министър Тахов. Там, където не е подходящо използването на ракетен и самолетен способ за защита на продукцията, се предвижда пилотно внедряване на наземни генератори.

Още: Ракети против градушки: Един участник, един печеливш за десетки милиони

„Гарантирам, че всичко, което трябва да направи държавата, в лицето на МЗХ за установяване на пропаднали площи и унищожена продукция, констативни протоколи, тяхното придвижване и обработка, и изплащането на подпомагането, ще стане в бързи срокове“, заяви министърът на земеделието и храните.

Той припомни, че държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури от неблагоприятни климатични условия се изплаща при 100% пропаднали площи, като подпомагането се предоставя под формата на директни помощи до 80% от действителните разходи за отглеждане на плодове и зеленчуци. Земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Първи призив на патриарх Даниил: Да се въведе изучаването на религия в училищата

Най-важните новини за деня: 30 юни 2024 г.

Влиза в сила увеличението на пенсиите: Вижте условията

Прогноза за времето - 1 юли 2024 г. (понеделник)

Изборът на нов патриарх - исторически ден за България (ВИДЕО)

Румен Радев към новия патриарх: Този избор идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество

Словото на Вселенския патриарх Вартоломей: Източноправославната църква не страда от историзма

Седмична прогноза за времето за 1-7 юли 2024 г.

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение

Проф. Павел Павлов: Дядо Даниил трябва да пренесе дълговечната традиция, но и да работи в "окото на медиите"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество