Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Зелените коридори" оставят без покупки над 285 000 работещи пенсионери

12 ноември 2020, 23:15 часа • 20427 прочитания

285 000 работещи пенсионери останаха без възможност да си пазаруват заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, с която се въвеждат “зелени коридори” за възрастните хора. Заповедта бе издадена в късните часове в сряда вечерта и въведе часове за пазаруване за хора над 65-годишна възраст.

Те ще бъдат допускани в магазини и аптеки само между 8 и 10 часа сутринта. Това е и голямата разлика със “зелените коридори”, въведени през пролетта по време на извънредното положение. Тогава младите не бяха допускани в магазините по времето на “зеления коридор”, но възрастните можеха да пазаруват и по всяко друго време. Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни хора започнаха още в четвъртък, първия ден, в който новата заповед на министъра е в сила. На лекарка от Велико Търново е било отказано да пазарува в магазин за хранителни стоки след 15 часа в четвъртък, разказа жената пред “24 часа”.

“Обясниха, че заповедта за “зелен коридор” за пенсионери вече е в сила и имам право да си купувам хляб и мляко само между 8 и 10 часа. Това е времето, в което аз съм в болница, правя визитации, преглеждаме пациенти”, обясни лекарката, която пожелала анонимност. Според нея забраната трябва да се коригира според реалността.

Оказва се, че нейният случай не е единствен и има възрастни хора, които работят в търговски обекти, може да са на работа извън “зеления коридор” от 8 до 10 ч сутринта, но не биха могли да влязат в магазин или аптека като клиенти. Великотърновската лекарка се е консултирала с юристи, които предлагат работещите пенсионери да имат документ, с който да “пропускат” коридорите и да пазаруват най-необходимото. Според неофициална информация на “24 часа” здравното министерство е склонно да прояви гъвкавост в тази посока. И било много вероятно облекчения за работещите пенсионери да бъдат въведени още в следващите дни.

“Решението “зеленият коридор” за възрастни да е само от 8 до 10 сутринта е неразумно и ще пречи на работещите пенсионери. Аз съм учителка и всяка сутрин съм в клас преди 7 часа. В училище съм до 13 ч. Според новата заповед мога да пазарувам само в събота и неделя, когато не съм работа. Забързани в приемането на важните мерки, вероятно фактът, че има и работещи пенсионери, е пропуснат”, разказва огорчена от новата заповед жена, малко над 65- годишна възраст.

За разлика от пролетта, когато този “зелен коридор” бе препоръчителен, в заповедта сега има думата “само”, което изнерви възрастните хора, вместо да ги зарадва. Още преди седмица 80-годишна жена пък предложи от 14 до 16 часа да е т.нар. зелен коридор. Навлизаме в зимата, през ранните сутрешни часове има мъгли, заледявания и движението на рисковите групи става още по-рисково за друга спешност – например травматизъм. Следобед има повече слънце, вдигат се мъглите, топят се ледовете, а и има по-малко млади, които са по улиците, аргументира се тя. Възрастни хора от цялата страна се оплакват и че толкова рано в много от магазините още не е заредена прясната стока.

Още: "Пенсионери, стягайте калеврите - гладни и болни само между 8:00 и 10:00 часа"

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес