Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не получавам съобщения от BG Alert: Обяснение

17 октомври 2024, 07:50 часа • 841 прочитания

Защо не получаваме съобщения при тестове на системата BG Alert? Бившият ръководител на пожарната служба и настоящ съветник на МВР министъра Николай Николов даде обяснение пред БНТ.

За да може да получаваме съобщения за такива тестове, трябва да влезем в менюто "Настройки" на телефона си и да намерим подменю "Сигнал", което да е бъде настроено в активно положение. Но ако бъде изпратен истински сигнал за опасност, а не само да се прави тест, тогава няма значение какво е активирано или не на телефона ви - съобщението ще бъде получено, подчерта Николов.

Всичко това важи, ако телефонът е включен - при изключен телефон няма да се получи никакъв сигнал. Същото важи и ако е включен "самолетен режим".

Още: Тестват системата BG-Alert

71 души т.е. кметове са преминали курс, за да могат да работят с BG Alert, каза още Николов. Управляващите системата трябва да преценят дали има нужда тя да се задейства или не, подчерта той. И обясни, че при взривовете на предприятието за фойерверки в Елин Пелин имало известно недоразумение между МВР министъра и веригата надолу, а при наводнението във Воден местната власт не била убедена, че има покритие, а и всичко станало много бързо.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес