Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо има "Прайд" и какво представлява ЛГБТ движението? (ВИДЕО)

24 юни 2024, 14:15 часа
Реклама

ЛГБТ е общо понятие, отнасящо се до онези движения, чиято основна цел е социалната еманципация на хомо, би и/или транссексуални хора. 

Абревиатурата ЛГБТ означава "лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални". Движението е определено като движение за идентичност, което се опитва да промени символното възприемане на хомосексуалността чрез своята обществена дейност. 

Кога и защо възниква? 

Снимка: GettyImages

Началото на 20-ти век в САЩ поставя начало на нова ера на социално приемане на малцинствата и хомосексуалистите. Това бива отразено в много от филмите от десетилетието, които открито споменават хомосексуалността. Още тогава се появяват и подигравателни отношения към тази общност чрез поява на афирмации и различни песни като "Мъжествени жени, женствени мъже". 

Относителният либерализъм на десетилетието се демонстрира и от актьори като Уилям Хейнс, редовно посочван във вестниците и списанията като номер едно при мъжете в боксофиса, който открито живее в гей връзка с любовника си Джими Шийлдс. 

През 1927 година Мей Уест написва пиеса за хомосексуалността, наречена The Drag, която повдига въпроса за сексуалността като базово човешко право. Пиесата придобива изключително голям успех. 

Въпреки всички тези неща обаче, хомосексуалността не получава обществено ниво на приемане до 1969 година, когато на 28 юни в Ню Йорк се случва бунтът "Стоунуол Ин". Той е провокиран от създадения малко преди това реакционен "Фронт за свободи на гейовете" борещ се за гражданските права на лесбийки и гейове. 

Бунтът "Стоунуол Ин" 

През 50-те и 60-те години на миналия век, много малко заведения и публични пространства приемат открити хомосексуалисти, въпреки стремглаво нарастващата хомосексуална общност в някои от кварталите на Ню Йорк.

Полицейските набези в гей баровете през 60-те години се превръщат в рутина, предизвиквайки страх и неприязън сред хомосексуалистите. 

През 1966 година, четирима мафиоти, свързани с престъпното семейство Дженовезе, плащат 3500 долара за заведението "Стоунуол Ин",  превръщайки го в гей бар, където нарастващата хомосексуална общност да може да прекарва спокойно времето си и съответно да донесе солидна печалба на собствениците на бара. Заради рутинните полицейски акции обаче, това се превръща в почти невъзможна задача. 

В ранните часове на 28 юни 1969 година, полицията нахлува в "Стоунуол ин", започвайки да проверява документите на посетителите и да арестува тези, които не могат да ги предоставят или са облечени в дрехи на противоположния пол. 

Вместо да се разпръснат и да се подчинят на полицията, посетителите на бара и хората, които са отвън, започват да се съпротивляват. 

Напрежението бързо нараства и избухва насилие. Полицията се опитва да задържи положението под контрол, но тълпата става все по-агресивна. В резултат на това, полицията е принудена да се барикадира в бара, докато протестиращите се опитват да пробият барикадата. 

Бунтът вдъхновява много хора да се включат в движението за равноправие и започва да се организира ежегоден марш, който се превръща в традиция и се разраства в мащабен световен феномен, известен като "Прайд".  

За какво се бори ЛГБТИ обществото днес? 

Снимка: GettyImages 

Днес борбата за законодателна равнопоставеност продължава. ЛГБТ обществото настоява за правото на еднополови бракове, правото на осиновяване на деца и защита срещу дискриминацията на работното място.

Много членове на тази общност продължават да бъдат жертви на насилие, тормоз и дискриминация и тяхната основна цел е да защитят правото си да изразяват свободно своята полова идентичност и сексуална ориентация, както и да създадат безопасни и подкрепящи среди, които да предотвратят тормоз и последващи самоубийства. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес