Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради вълната от пожари: Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново

12 юли 2024, 21:00 часа • 1259 прочитания

Частично бедствено положение е обявено в общините Хисаря и Калояново заради пожарите, които горят на територията на четири населени места.

Пожарникари, военни, горски служители и десетки доброволци се борят с огъня, който се е разраснал, предаде БНТ.

От МВР съобщиха, че няма опасност за жителите на населените места, засегнати от пламъците.

Военни и доброволци се включват в гасенето

Заради голямата площ и недостъпния терен в гасенето на огъня се включиха и два военни хеликоптера от авиобаза "Крумово".

Помощ е поискана и от 61-ва Стрямска механизирана бригада и от служители на горските стопанства. Доброволци от региона също участват активно в гасенето. Пожарите все още не са локализирани.

На място днес дойдоха главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директорът на Главна дирекция Пожарна безопасност Александър Джартов. 

Още: Голям пожар изпепели 10 къщи в Ивайловградско (СНИМКИ)

Пламъците са избухнали по едно и също време тази сутрин край селата Песнопой, Отец Паисиево, Сърнегор и Михилци. Сигналите на телефон 112 са подадени буквално през няколко минути. А в Песнопой огънят е лумнал едновременно на три места.

"Пусках сирената в селото на два пъти. Писахме във вайбър в ловната група , че търсим доброволци. Момчетата се отзоваха, сега отидоха да гасят", обясни за БНТ Никола Чонов, кмет на село Песнопой.

Имало е паника

Някои хора са били обзети от паника, твърдят местните, защото огнената стихия е била на метри от къщите и от децата им. Част от тях дори са решили да се евакуират сами.

В село Сърнегор огънят е достигнал на 50 метра от вилната зона. Според кмета Николинка Камберова пожарът там е избухнал, докато работник е обработвал земеделска земя с трактор.

Реална опасност няма

"Няма опасност и застрашеност за живота, здравето, имуществото на живущите в близост до пожара", заяви гл. комисар Димитър Кангалджиев, главен секретар на МВР. "Имаме бутилки с въглероден диоксид, създали сме необходимото да не допуснем пожарът да достигне дотам", каза още той.

Още: Два часа го гасиха: Умишлен е бил пожарът в хипермаркет в Разград (ВИДЕО)

Силният вятър допълнително затруднява дейността на противопожарните екипи.

"Това е предпоставка ние да не можем да въвеждаме наши екипи, защото става рисково за здравето и живота им", поясни гл. комисар Александър Джартов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

80 пожарникари, 60 доброволци и над 30 специализирани автомобила продължават да се борят с огъня край четирите населени места.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес