Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможни са по-съществени повишения на някои реки от Западнобеломорския район

05 септември 2016, 14:33 часа • 1188 прочитания

По-съществени повишения са възможни утре по някои реки от Западнобеломорския район, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) през днешния ден няма да вали. През нощта срещу вторник ще има краткотрайни валежи, на места с гръмотевици. Количествата ще са до около 10 л/кв.м, на места са възможни и повече.

През последното денонощието водните нива в реките от по-голямата част на страна са останали без съществени изменения в рамките на +/- 7 см. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Около прага за високи води е водното количество в горното течение на р. Марица при с. Радуил (Източнобеломорски басейн) и р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн).

По-съществените колебания, отчетени на отделни хидрометрични пунктове в Дунавския и Източнобеломорския басейн, са вследствие работата на хидротехнически съоръжения. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са колебания от - 33 см до + 20 см за Дунавски басейн.

Черноморският басейн е без регистрирани колебания на речните нива. Източнобеломорският басейн е с колебания от - 15 см до + 11 см, а Западнобеломорският басейн е с колебания от - 7 см до + 6 см, информира БГНЕС.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и през следващите 2 дни речните нива в по-голяма част от басейна ще останат без съществени изменения.

През нощта на 5 срещу 6 и на 6 през деня, вследствие на валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения на речните нива във водосборите на разположените западно от р. Вит: Ерма, Ябланица, Габерска, Нишава, Височка, Тимок, Тополовец, Войнишка, Видбол, Арчар, Смокля, Лом, Цибрица, Огоста, Искър.

Днес речните нива в Западнобеломорския басейн ще останат без съществени изменения. На 6 и 7 септември вследствие на валежи се очакват краткотрайни, незначителни повишения на речните нива в басейна, като по-съществени е възможно да са утре във водосборите на реките: Конска, Светля, Явор, Треклянска, Драговищица, Соволянска Бистрица, Глогошка, Берсинска, Гращица, Елешница, Копривен, Лисийска, Логодашка, Стара река, Сушичка, Цапаревска, Лебница, Струмешница.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес