Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втори национален протест срещу домашното насилие ще има тази вечер

08 август 2023, 09:59 часа • 1077 прочитания

В различни градове в цялата страна ще се проведе втори национален протест срещу насилието. Това ще се случи тази вечер, 8 август.

Демонстрациите са обединени под мотото „Няма да мълчим“ и са предизвикани от бруталния случай на нападнотото с макетен нож 18-годишно момиче от Стара Загора. Задържан за телесната повреда е Георги Николаев, който е обвинен по две досъдебни производства, включително за заплахи за убийство към момичето – общо 6.

ОЩЕ: След разпит на пострадалото момиче: Георги Николаев с ново обвинение, заплашил общо 6 пъти

На първия протест миналия понеделник хиляди хора излязоха на шествия в страната, за да заявят, че под никаква форма няма да толерират насилието.

Нови искания

Сега протестиращите искат още създаване на кризисни центрове за жените, пострадали от насилие, националният съвет за превенция и защита от домашно насилие да започне незабавно работа, да се носи персонална отговорност за всяко издадено съдебно решение или медицинска експертиза, както и да се въведат часове по сексуално образование в училище.

Шествието в София ще се проведе пред Съдебната палата и е с начален час 18 часа.

ОЩЕ: "Косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят": Ексклузивни първи думи на нарязаната Дебора (ВИДЕО)

Законови промени и скандали

Вчера депутатите работиха извънредно, за да приемат промени в закона. Те решиха за домашно насилие да се счита и това между интимни партньори, но дебати предизвика текстът, който гласи, че за да има интимна връзка, трябва да са минали поне 60 дни.

Законовите промени бяха белязани от циничното изказване на бившия министър на културата Вежди Рашидов спрямо жертвите на насилие, което в крайна сметка доведе до две негови оставки, но не и тази на депутат.

ОЩЕ: След като нарече бити жени "к**ви": Рашидов подаде две оставки, но все така остава депутат

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес