Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военннослужещ пръв дотича и вдигна кръста в Благоевград

06 януари 2014, 15:02 часа • 11421 прочитания

25-годишният здравеняк-военнослужещ Владимир Дончев спечели надбягването по камъните на река Бистрица и извади от плитката река Богоявленския кръст, предаде БГНЕС в Благоевград.

50-на нагазиха в плитките до глезен води на реката, организирани традиционно в 4 групи, само десетина бяха "индивидуалистите".

След проповедта отец Кирил хвърли кръста от стената на около 7-8 метра от чакащите долу в реката. Това явно стана, за да бъде избягнат миналогодишният позор, когато падна здрав бой за кръста. Тогава със скок върху другите го хвана 17-годишен младеж, всички останали му се нахвърлиха отгоре, за да се озове кръста в края на краищата в други ръце. Впоследствие след преглед на видеозаписи кръста бе присъден на първия, уловил го още във въздуха.

Затова днес кръстът бе хвърлен далеч, след което падна здраво тичане по камъните. Пръв до виделия за сефте от години вода кръст дотича военнослужещият Дончев от жк "Струмско". Предвидливо останалите от групата му го заградиха, за да не му го вземат от останалите групи.

След това десетки се наредиха на опашка, за да целунат кръста.

Ритуалите за Йордановден приключиха, след като на площада бяха осветени знамената на поделение 26400.

Хвърлянето на кръста в Благоевград отново бе неорганизирано, поне предния ден желаещите да си бяха преградили реката с камъните, за да се оформили вир, вместо да тичат по тях. 

Ивайла Димитрова
Ивайла Димитрова Отговорен редактор
Новините днес