Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военният министър каза какви са отзивите за българите в КФОР

26 септември 2024, 13:05 часа • 429 прочитания

„Отзивите на Командването в Косово, които получаваме, са много добри“, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов, който посрещна военнослужещите на официалното посрещане на маневрената рота, участвала в състава на многонационалния батальон на „Регионално командване – Запад” от състава на стабилизиращите сили на НАТО за поддържане на сигурността в Косово (КФОР), съобщават от Мининистерство на отбраната.

„Участието ни в силите на НАТО в Косово е резултат от последователната политика на Република България за принос към международния мир и сигурност с фокус Западните Балкани. Стабилността в нашия регион е и принос към националната ни сигурност. Когато в близост до нашите граници има нестабилност, какъвто е случаят с агресивната война на Русия срещу Украйна, това се отразява и на националната ни сигурност, и на свободния икономически обмен между страните от региона“, посочи още министър Запрянов.

Политиците да се замислят за военните разходи

По думите му - приносът на Българската армия заслужава политическите сили да помислят за по-нататъшно увеличение на военните разходи.

Министър Запрянов очерта напредъка по модернизационните проекти и увери, че ще бъдат осигурени с най-съвременното въоръжение, бойна техника и лично оборудване за всеки един военнослужещ.

Колко военнослужещи са участвали в КФОР през 2024

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов уточни, че през 2024 г. страната ни подкрепя усилията на КФОР с около 300 военнослужещи, което е сериозен принос към операцията. „Българската армия е един от най-активните стожери на сигурността в Косово за всичките години от началото на мисията. Вашият контингент демонстрира още веднъж, че българските въоръжени сили са гарант за мира и стабилността не само на България, а и на региона, в който живеем“, категоричен бе той.

Началникът на отбраната изрази увереност, че придобитият по време на мисията опит от всеки военнослужещ от контингента ще бъде приложен в развитието на способностите на военното формирование, в което той служи. ОЩЕ: Над 100 български военни заминават за Косово, за да пазят мира от името на НАТО 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес