Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

11 май 2024, 09:46 часа • 6407 прочитания

"Извинявам се на всички, които ползват транспорта на БДЖ към северната част на България - причината е ремонтът на Централна жп гара. Вчера имах спешна среща с ръководството на БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), влязох им малко остро с бутонките, но вече са взети мерки и имам уверение, че до понеделник ситуацията ще се нормализира. Ще сведем закъсненията от час и половина до нула - към тази сутрин са били средно по 18 минути".

Това разказа служебният министър на транспорта и бивш редовен такъв в кабинета "Денков" Георги Гвоздейков. По думите му започва цялостна реорганизация на движението, а ремонтът на Централна гара ще продължи около година.

"Няма да отпадат линии, ще има по-скоро оптимизация на броя влакове и ще се види къде има най-малко пътници или изобщо няма", каза той пред БНТ.

Гвоздейков отрече новото назначение начело на НКЖИ да има връзка с ремонтите или недоволството. Той коментира и повишението в цените на билетите на влаковете.

"Анализът ни показа, че БДЖ няма как да съществува - железопътния транспорт все пак е на търговски и пазарен принцип. Нека сравним с автобусния транспорт - цената на линията София-Варна е 33 лева, сега с новите цени на влаковите линии е 28 лева. Не виждам някакво драстично увеличение - за да се развива този транспорт и да има модернизация в него, работещите също трябва да са доволни и да постигаме целите си. Няма драма с цените, просто сме свикнали да се преекспонират такива увеличение", обясни транспортният министър.

Той отрече да има 50% увеличение на цената - всички цени са с най-много до 20% увеличение. Гвоздейков потвърди още, че хартиените билети за влаковете скоро отиват в историята.

Още: Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

"Изпълних едно от своите обещания - вече е сключен договорът за доставка на седемте швейцарски двуетажни влакове. Проектът е по Плана за възстановяване, като очакваме и още три. През летния сезон очакваме и 80-е немски вагона, които осигурихме с помощта на Посолството на Германия у нас. Технологично този подвижен състав може да работи с до 200 км/час, но се надяваме до края на 2026 г. България освен качествен да има и модерен и бърз железопътен транспорт", обясни още той.

Медицинският хеликоптер

По повод думите на бившия му колега в редовния кабинет и здравен министър проф. Христо Хинков, че темата със спешната медицинска помощ по въздух се ползва по-скоро за голям политически пиар, Гвоздейков каза:

"Имаме новина от вчера - завършило е обучението на пилотите и оператора вече има пълни права да извършва въздушната медицинска помощ. Оттук насетне предстоят срещи по синхронизация със здравното министерство. Системата започва да влиза в своята роля, а ние започваме още обучения за бъдещи пилоти", обясни той.

Още: Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Изборите

Относно неговата нова роля като координатор в процеса по организацията на изборите на 9 юни от страна на изпълнителната власт, Гвоздейков обясни:

"Министерски съвет има единствено административен ангажимент, а изборите се организират от ЦИК. Координацията между самите институции се осъществява от мен. До момента процедурите се спазват, няма забавяне", каза още транспортният министър.

Още: Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес