Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВКС не откри нарушения в избора на нови членове на ВСС

02 октомври 2017, 13:45 часа • 1105 прочитания

Според върховните съдии изборите за нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са минали без нарушения.

Така жалбата на предишния председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, който не беше избран за член на новия състав на съвета, беше отхвърлена окончателно с решението на смесения състав на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

С Решение № 1/02.10.2017 г., постановено по дело № 34/2017 г. по описа на Гражданската колегия на ВКС, петчленният състав, определен по реда на чл. 29н, ал. 4 вр. с чл. 29г, ал. 4 от ЗСВ (трима съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и двама съдии от Върховния административен съд), реши:

Оставя без уважение жалбата на Методи Лалов срещу Решение от 17.06.2017 г. на Комисията за избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите, с което е обявена за избрана за член на ВСС Цветинка Пашкунова.

Оставя без уважение жалбата на Методи Лалов срещу Решение от 18.06.2017 г. на Комисията за избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите, с което са обявени за избрани за членове на ВСС Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров.

Решението не подлежи на обжалване.

До жалбата на Лалов се стигна след като на 18 юни съдиите избраха шестима свои колеги, които да влязат в Съдийската колегия на ВСС, предаде Дарик.

Той получи обаче по-малко гласове. И обжалва с мотив, че системата за електронно гласуване може да е била атакувана и да не е отчела правилно вота на съдиите.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес