Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Витошка" става пешеходна зона наесен

04 юни 2012, 15:03 часа • 6463 прочитания

Още тази година отсечката от НДК до Събедната палата ще се превърне в пешеходна зона. Общината е намерила финансиране за цялостното благоустройство на булевард "Витоша", предаде Стандарт нюз.

В момента тече ремонтът от кръстовището с бул. "Свети Патриарх Евтимий", където ще е изхода от новата метростанция, до пресечката с ул. "Неофит Рилски". Той се извършва за сметка на строителя на втория лъч на метрото - консорциум от фирмите "Трейс" и "Доуш". Благоустрояването на останалата част от булеварда беше планирана за догодина, тъй като подобен разход не е предвиден в бюджета за тази година.

До месец столичната община ще обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за участъка от ул. "Неофит Рилски" до Събедната палата, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Наесен ще имаме изцяло ново пешеходно пространство в центъра на града, стига да се справим с всички процедури, обеща градоначалникът. Максималната стойност на ремонтните работи не трябва да надвишава 3 млн. лв. Проектът включва цялостна подмяна на настилките, ВиК инсталацията, осветлението, нови пейки, озеленяване. Кръстовищата с три от пресечките ще бъдат затворени - улиците "Хан Аспарух", "Парчевич" и "Узунджовска". Идеята за подземен паркинг от пресечката с ул. "Солунска" до "Алабин" е отпаднала.

След реконструкцията пешеходната зона по Витошка ще премине на поддръжка от общинското дружество "Паркове и градини". То беше създадено миналата година, за да стопанисва двата най-големи парка в столицата - Борисовата градина и Южния парк. "Паркове и градини" ще поеме и  пространството пред НДК, за което също има проект за цялостно благоустройство.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес