Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Венецуела е склонна да добива по-малко нефт

28 май 2013, 10:08 часа • 10227 прочитания

Венецуела е склонна да намали производството си на нефт, ако Организацията на страните производителки на петрол /ОПЕК/ вземе решение за това, за да избегне падане на цените под 100 долара за барел.

Това заяви венецуелският ресорен министър Рафаел Рамирес, предаде БГНЕС.

"Ние имаме общо ниво на добив от 30 млн. барела дневно, което може да остане, за да се запази цена от 100 долара", каза министърът пред журналисти дни преди съвещание на ОПЕК във Виена.

"Ако по време на обсъжданията се изразят опасения, че това ниво може да засегне цените, ние ще сме склонни да намалим производството", каза той. Рамирес пристига днес в австрийската столица, където в четвъртък започва съвещание на страните от ОПЕК, които осигуряват 35% от световния добив на петрол.

В същото време президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини Си Ен Ен на испански език, че действа за насърчаването на държавен преврат, като част от по-широка медийна война срещу неговото социалистическо правителство.

"Си Ен Ен на испански език е мрежа, контролирана от тези, които се стремят към дестабилизация, които открито призовават хората да извършат преврат във Венецуела и които представят изкривена картина на нашия политически и социален живот", каза Мадуро в обръщение по националната телевизия.

Испаноезичната американска мрежа е част от по-широка кампания за "груба психологическа война", водена от фашисткото дясно, който се стреми към неговото сваляне, каза още Мадуро. "Си Ен Ен на испански език стана авангарда на онези, които призовават за интервенция срещу нашия народ", каза Мадуро. Той обвини медията, че излъчва 24 часа не за да казва какво става по света, а за да очерня Венецуела.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес