Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вдигат паметник на Рейгън в София, недоволство в интернет

30 март 2016, 19:30 часа • 5055 прочитания

Бюст-паметник на американския президент Роналд Рейгън ще посреща посетителите на Южния парк в София.

Плановете са той да бъде монтиран през тази година. За целта тече конкурс, организиран от Инициативния комитет, става ясно от сайта на Съюза на българските художници.

Паметникът на Рейгън с височина до 3 метра ще се извисява на входа на Южния парк в началото на едноименната алея в парка. Бронзов бюст с височина до 90 см ще бъде монтиран върху каменен постамент.

Кандидатите трябва да представят проектите си до 15 април. На 22 април журито ще ги оцени и ще избере печелившия проект. В срок от три месеца след подписването на договора със скулптура той трябва да монтира паметника.

Членове на журито, което ще оценява предложенията, са художници, архитекти, членове на гражданската инициатива, предлагаща паметника, по един представител на Министерството на външните работи и на американското посолство, предаде КРОСС.

Плановете предвиждат скулптурата да бъде открита през септември. За изпълнението и монтажа са предвидени 30 000 лв., събрани от дарения.

Плановете бяха скулптурата да бъде поставена още през 2011 г., когато се честваха 100 години от рождението на Рейгън. Тогава Столичният общински съвет реши главната алея на парка да носи името на 40-тия американски президент.

Идеята за поставянето на паметника е на гражданска инициатива с председател Константин Арабаджиев, бивш кмет на район „Студентски" от квотата на СДС и настоящ зам.-председател на Комисията за защита на потребителите.

Поставянето на паметника се забавя покрай набирането на средствата, които са от дарение. През февруари 2014 г. тогавашният главен архитект Петър Диков одобрява мястото, а две години по-късно е обявен и конкурсът.

Новината предизвика вълна от недоволство в интернет.

"В Столична община този път счупиха тъпомера. Освен че Рейгън е спорна личност, едва ли е знаел и къде на картата се намира България", е духът, в който са повечето коментари на недоволството.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес