Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Тополовград и Ивайловград също горят пожари, обявиха частично бедствено положение

12 юли 2024, 22:35 часа • 3708 прочитания

Продължават действията на десетки екипи на пожарната, военнослужещи, служители на горските стопанства и доброволци за овладяване на огнената стихия в централната част на страната и на територията на област Хасково.

Най-сериозно остава положението на територията на общините Тополовград и Ивайловград, където е обявено частично бедствено положение.

Това съобщиха за медиите от пресцентъра на МВР.

От съображения за сигурност в тъмната част на денонощието усилията на групите, които гасят, ще бъдат насочени към наблюдаване на възникналите огнища и защита на населените места в района им.

Създадена е необходимата организация за осигуряване на нужните сили, средства и специализирана техника, съобщават от вътрешното министерство.

Още: Опасно близо: Гори пожар в района на "Лукойл Нефтохим Бургас", 6 екипа гасят

Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов се запознаха на място с предприетите действия за защита живота и имуществото на хората.

Очаква се военни да се включат в гасенето на пожара между селата Гранитово и Мелница в Елховско. Към момента е спряно разпространението на огъня към населените места, каза за БТА областният управител на Ямбол Николай Костадинов.

Гасенето на пожара продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Гранични и горски служители също участват в потушаването. Предстои да се използва тежка верижна техника за направа на просеки, с цел ограничаване разрастването на пожара, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Още: Палил горски пожари: Румънец е арестуван в Гърция

Пожарът пламна в ранния следобед днес и обхвана над 1000 декара сухи треви и храсти, както и горски територии. Заради силния вятър, горещото време и сухата растителност пламъците бързо се разпростряха на голям фронт.

В други части на страната също избухваха пожари. От МВР напомнят да не се изхвърлят незагасени цигари и да не се пали огън на открито.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес