Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ураган донесе "октомврийска изненада"

30 октомври 2012, 20:45 часа
Реклама

„Октомврийските изненади”, които целят да повлияят на изборите, обикновено са дело на човек, а не на Бог. Но ураганът „Санди” повлия на кандидат-президентската кампания в САЩ още преди да удари Източното крайбрежие в понеделник вечерта.

Барак Обама и Мит Ромни отмениха предизборните си прояви в някои от ключовите щати. Не е сигурно, че ураганът „Санди” ще има решаващо влияние върху изборния ден през следващата седмица, но това не може да бъде изключено.

Поверието, което не винаги греши, гласи, че лошото време в изборния ден помага на Републиканската партия, тъй като нейните по-богати поддръжници е по-вероятно да се преборят с пречките. Все пак, те по-малко разчитат на обществения транспорт, който може да не работи, в сравнение с по-бедните демократи.

Според академично изследване на изборите в САЩ в над 3000 окръга в периода между 1948 и 2000 година избирателната активност намалява с близо един процент за всяка педя дъжд и с около 0,5%, ако става дума за сняг. Ако следващия вторник е толкова оспорвано, колкото прогнозират социологическите проучвания, то това може сериозно да промени нещата.

Съгласно изследването лошото време през 1960 година би донесло на Ричард Никсън победата в още седем щата, което би било достатъчно да победи Джон Кенеди.

По-доброто време би дало Флорида на Ал Гор през 2000 година и тогава нямаше да е нужно окончателното решение да бъде взето от Върховния съд.

В Ню Йорк лошото справяне със снежната буря в началото на 1969 година коства на тогавашния кмет Джон Линдзи номинацията на Републиканската партия на вътрешнопартийните избори. Но той остана в изборите като кандидат на местната Либерална партия и спечели убедително кметските избори много, след като снегът се беше разтопил.

Но не трябва да се връщаме толкова назад, за да си припомняме какво се случва, когато има катастрофални метеорологични условия. През 1992 година президентът Джордж Буш-старши много по-бавно от претендента Бил Клинтън реагира на опустошението от урагана „Андрю” във Флорида, както и когато в Лос Анжелис избухнаха бунтове.

Това създаде впечатлението, че той мисли за външните, а не за вътрешните дела. Неговият син също не се покри със слава с урагана „Катрина”, но той вече беше преживял последната битка на своите президентски избори.

При сегашните избори много може да зависи от това как Обама ще се справи с извънредната ситуацията. В този смисъл, той буквално е оставен на милостта на Бог, тъй като размерът на опустошенията не е под негов контрол. Все пак потенциалните ползи може би са по-големи от риска от загуба, докато той не повтори своя предшественик с „Катрина”.

От своя страна Ромни не трябва да критикува. Той вече беше задължен да махне част от негативните си реклами в повечето от засегнатите щати.

При най-лошия сценарий самият избирателен процес може да бъде засегнат. Много щати използват електронно гласуване, а машините не могат да функционират без ток, какъвто все още може да няма до следващия вторник. Редица щати позволяват по-ранно гласуване, което вече започна, но в някои райони избирателните секции са разрушени от бурята.

Вирджиния е в окото и на метеорологичната, и на политическата буря. Вниманието е насочено към законите в щата, които позволяват на губернатора – републиканеца Боб Макдонъл, да отложи изборите с 14 дни, ако има природно бедствие.

Ако това се случи, то тогава "Флорида 2000 година" ще има болезнена компания, като отново адвокатите ще бъдат на предна линия, а всички телевизии ще бъдат залети от политически съобщения.

Преди много време бейзболният отбор на Милуоки имаше проста формула за успех: „Спан и Сейн (имената на звездните питчъри) и дъжд”. В своя финален ининг и Барак Обама, и Мит Ромни имат причини да се молят за дъжд, но за предпочитане да не е твърде много.

Файненшъл таймс

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес