Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна: Изтокът е за властта, Западът - за опозицията

24 октомври 2012, 12:06 часа • 5464 прочитания

С приближаването на парламентарните избори в неделя Украйна продължава да е разделена на две: Изтокът гласува за управляващата проруска партия, а Западът подкрепя масово прозападната и националистическа опозиция.

В гр. Донецк, смятан за крепост на президента Виктор Янукович и разположен на 50-ина км от границата с Русия, много хора критикуват държавния глава и неговата партия, но въпреки това продължават да гласуват за тях.

"Мразя тази партия! Пенсията ми е нищожна, цените се качват всеки ден", оплаква се Мария Кравченко от този индустриален център. "Но нямаме избор. Това е по-добре от "оранжевите"", добавя 69-годишната жена, визирайки прозападната либерална опозиция, извършила "Оранжевата революция", която попречи на Виктор Янукович да спечели президентските избори през 2004 г. Тогава неговата "победа" беше анулирана поради масовите измами.

"Ако те се върнат, ще стане още по-лошо", добавя пенсионерката.

Управлявалите в периода 2005-2010 г. бивш президент Виктор Юшченко и експремиер Юлия Тимошенко, днес затворничка, предизвикаха гнева на рускоезичните и русофилски източни и южни райони на страната, като дадоха предимство на украинския език и се обявиха за присъединяване на страната към Евросъюза и НАТО.

Анкетите прогнозират 23% от електоралните нагласи за Партията на регионите, но в източните и южните райони тя може да разчита на подкрепата на 36%-41% от избирателите. В тези райони комунистите, които са актуални съюзници на партията на президента, могат да получат 15%-19%, докато на национално ниво резултатът за тях се очаква да бъде 10%.

Лидерът на компартията Петро Симоненко "е свястно момче, обещава ни нормални цени", като по времето на СССР, смята 52-годишният миньор Иван Свиров.

В Лвов, най-големият град на запад, където националистите са много активни политически, тенденцията е диаметрално противоположна: по електрическите стълбове са разлепени десетки афиши, призоваващи украинците да не дават "нито един глас" за управляващата партия. Не се вижда никакъв лозунг в подкрепа на Партията на регионите или комунистите.

Друг признак за дълбокото разединение е фактът, че кандидатите на управляващата партия избягват да споменават политическите си пристрастия по време на предизборната кампания. В града, разположен на 60 км от границата с Полша, основният опозиционен съюз, включващ партията на Тимошенко, се радва на значителна подкрепа (25% при 15% на национално ниво). Почти същата е позицията на партията на знаменития боксьор Виталий Кличко (съответно 24% и 16%) и националистическата формация Свобода (12% и 5%).

Студентката Ирина Гнатюк ще гласува за опозиционния алианс Баткивщина (отечество на украински). "Юлия Тимошенко е моят идол, тя трябва да бъде освободена от затвора", заявява Ирина. "Баткивщина е за сближаване с Евросъюза. Аз искам Украйна да е с Европа, а не с Русия", добавя студентката. "Само идиотите от Изтока ще гласуват за Партията на регионите, защото не са видели нищо по-добро", подчертава в същия дух пенсионерът Иван Григориев.

Олена Фил, също пенсионерка, предпочита националистите: ""Свобода" е единствената партия, способна да сложи ред в страната и да прогони бандата на Янукович." А Андрий Сирота, 38-годишен икономист, залага на партията на Кличко заради умерената й платформа. "Ние трябва да обединим страната, а не да я разцепваме", смята той.

АФП / БГНЕС

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес