Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинският посланик: Формулата за мир може да бъде само тази, която предлагаме

23 август 2023, 10:59 часа
Реклама

Формулата за мир може да бъде само една - и тя е тази, която Украйна предлага, каза в интервю пред БНР подланикът на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук

Военната помощ за страната, бесарабските българи там,  националният празник на Украйна и други теми, свързани с войната,  бяха сред темите на обширно интервю на посланика. Тя отговори и на въпрос дали да очакваме визита от Украйна на високо равнище, като посочи, че съвместната работа може да доведе до такъв резултат. ОЩЕ: Нови осем държави се присъединиха към "мирната формула" на Зеленски

Украинската формула за мир

"Украйна активно, стъпка по стъпка, се движи към Глобалната среща на върха. След активна подготвителна работа и работни срещи на ниво съветници на държавните глави имаме недвусмислено потвърждение, че международните партньори са единодушни в следното: Формулата за мир може да бъде само една - и тя е тази, която Украйна предлага", подчерта украинският посланик у нас.  ОЩЕ: Мир между Украйна и Русия: Какви са перспективите?

Тя уточни, че в момента тече активен процес на съгласуване и финализиране на решенията по изпълнението на всяка от 10-те точки на формулата за мир, предложена от президента на Украйна Володимир Зеленски. "България се съгласи да бъде съвместен лидер в осъществяването на параграф 2 от формулата - за продоволствена сигурност. Много е важно всички участници в този процес да разберат, че Формулата не се отнася само до приключването на войната на Русия срещу Украйна, а че по същество това е осъвършенстване и на международната сигурност и на международния правов ред. Това е мащабна и всеобхватна работа, полза от която ще има цялата международна общност", коментира още Илашчук.  ОЩЕ: България се присъедини към гаранциите на страните от Г-7 за Украйна

Контранастъплението

Украинският посланик обърна внимание, че контранастъплението изисква много сериозни усилия от страна на украинските защитници, които всеки ден се сблъскват със съпротивата на врага. "След няколко месеца напредване през минни полета, села, открити степи и изтощителни сражения, украинските войски постигат напредък по основните линии на настъпление", уточни Илашчук.

По думите й руските окупационни сили са имали  достатъчно време да се окопаят в окупираните територии. "От своя страна, украинската армия прилага диаметрално различен подход, като се опитва да запази гражданската инфраструктура и да избягва жертви сред мирното население", заяви Илашчук. ОЩЕ: Зеленски не получи "идеалния резултат" от НАТО: Знам, че никой не иска световна война (ВИДЕО)

Помощта на България

Практическата помощ на България към Украйна има няколко отделни направления. Нашата обща задача е да работим за това помощта за Украйна да бъде постоянна и непрекъсната. От тази помощ зависи животът не само на украинските войници, които защитават родината си. Те защитават и своите семейства, своите съпруги, родители, деца и правнуци. И от предоставената отбранителна помощ зависи животът на украинците, които по цели нощи не спят; които трябва да спират работата си по няколко пъти на ден и да се крият в бомбоубежищата, заради многобройните въздушни заплахи", каза Илашчук. 

Тя обърна внимание, че помощта по никакъв начин не е заплаха за България.

"Напротив, това е морална проява на взаимна подкрепа за една приятелска съседна страна, за приятелския народ на Украйна. И, естествено, това е и помощ за българската общност в Украйна, която очаква от своята прародина необходимите решения", изтъкна Илашчук.

Стана ясно, че Украйна изпраща искания с молба за предоставяне на най-необходимите оръжия и оборудване.

"Работим и по финализиране на решението за прехвърляне на Украйна на повече от 100 бронетранспортьора от резерва на Министерството на вътрешните работи, които са изключително важни за осигуряване на логистиката в зоната на фронта", смята Илашчук. ОЩЕ: Решено: Изпращаме бронетранспортьори на Украйна

Изучават ли бесарабските българи езика си?

"За съжаление, вече почти десетилетие руската пропаганда в България развива разказа за потискането на българската общност в Украйна. Най-добрият отговор на подобни манипулации е гласът на самите украински българи. Те разказват на български език за украинските реалности и потвърждават, че именно след възстановяването на украинската независимост получават право и са създадени всички възможности за изучаване на българския език като роден", казва Илашчук. 

Тя подчерта, че Украйна апелира към международната общност заради престъпленията на руския окупационен режим в окупираните украински територии. "Сред тях има украински общини с граждани от български произход, в Запорожка и Херсонска област. Руските окупатори са им отнели правото да изучават български език в Бердянск, Мелитопол, Мариупол, Приморск, и това е паралелно с другите много на брой военни престъпления, които руските окупатори извършват срещу мирното украинско население", обясни тя. ОЩЕ: Украинска българка: Неутралните към нас утре ще са неутрални и към България (ВИДЕО)

"Ето защо е абсолютно безусловна и мотивацията на украинците, които са представители на други националности, да се борят за освобождението на страната си, за възстановяването на мира в името на нашите деца и правото да живеем в свободна и демократична страна", добави още украинският посланик у нас.

Националният празник на Украйна

"Тази година Украйна празнува своя национален празник, докато воюва за своята независимост, свобода и териториална цялост, в условията на безжалостната война на Русия срещу Украйна, която продължава вече 19 месеца, в условията на тежките сражения за освобождението на украинските територии на изток и на юг, в лицето на непрестанните бомбардировки и систематичните отвличания и принудителна депортирация на хиляди украински деца", коментира Илашчук. 

Според нея това е действителност, която европейците много трудно могат да си представят, защото са свикнали на дълготраен мир. "Мир, чиято ценност украинците преосмислят след руската агресия. И чиято цена са ежедневните жертви на украинските синове и дъщери. Обаче, колкото и да е трудно, украинците твърдо вярват в победата. Те защитават суверенното си право на независимост и свобода, провеждат реформи за присъединяване към ЕС и НАТО и продължават мотивирано да работят, всеки на своето място, като правят победата все по-близка. И говорим за мир не само в Украйна, но и в Европа", подчерта посланикът на Украйна в България. ОЩЕ: Украинският посланик бе на посещение в парламента

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес