Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинци и българи отбелязват заедно Деня на независимостта на Украйна (ВИДЕО и СНИМКИ)

24 август 2023, 19:55 часа

Украинци и българи се събраха пред паметника на Тарас Шевченко, намиращ се в градинката на столичния площад "Възраждане", за да отбележат Деня на независимостта на Украйна. Днес се навършват 32 години от събитието, както и година и половина от началото на руската агресия в Украйна.

Реклама

Понесли български и украински знамена, присъстващите се насочиха към Народния театър "Иван Вазов", скандирайки "Благодарим!", "Слава украини!" и "Героям слава!". Там вече започна концерт по повод Независимостта на Украйна. 

Подобна проява се организира и в Пловдив. Шествието от Дом "Левски", мина по Малката главна и завърши на площада пред общината.

"Тази година няма как да празнуваме, защото Русия воюва с мирни граждани. Свободата и независимостта са в кръвта на украинците. Ние искаме да кажем на българите - благодарим ви за подкрепата", заяви Олена Коцева.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поздрави украинците за празника от името на гражданите на София. Той посочи, че българите са отворили домовете и градовете си за тях. "Продължаваме да подкрепяме украинската общност в София. Хуманитарната програма и мерките за подкрепа ще продължат", посочи той и допълни, че най важно е посланието, което отправят гражданите, а именно, че подкрепяме украинския народ в битката му за свобода. Колоните на Народния театър бяха осветени в цветовете на националните знамена на Украйна и България.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес