Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени създадоха виртуален черен дроб

05 януари 2012, 15:10 часа • 11541 прочитания

Европейски учени създадоха виртуален черен дроб, за да помогнат на хирурзи да планират и да извършват чернодробни операции, показвайки им размерите и местоположението на туморите, оповести Европейската комисия, цитирана от Франс прес.

Учени от Франция, Германия, Великобритания и Швейцария постигнаха този успех в рамките на проекта PASSPORT (Patient-Specific Simulation and Preoperative Realistic Training), който ползва европейско финансиране.

Виртуалният черен дроб е различен за всеки пациент и е съставен въз основа на медицински снимки, изпратени от рентгенолог до онлайн услугата PASSPORT. По този начин хирурзите могат да видят евентуалните тумори и да установят местоположението им.Това позволява на лекарите да вземат решения, свързани с операцията, поясниха от Европейската комисия.

Понастоящем по-малко от 50 на сто от пациентите се подлагат на операция, свързана с изрязване на част от черния дроб, която впоследствие може да регенерира. Това е така, защото хирурзите не знаят размерите и точното местоположение на туморите, нито общото здравословно състояние на пациента. Използването на виртуалния черен дроб може да допринесе за увеличаване на този процент. БТА

Деян Георгиев
Деян Георгиев Отговорен редактор
Новините днес