Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Той е, неговото име е...": Кой ще е кандидат за главен прокурор?

10 октомври 2024, 07:22 часа • 801 прочитания

Ще има поне една номинация за главен прокурор. Това научи в. "Сега" от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), които имат право да издигат кандидатури.

Припомянем, че днес от 9:30 часа е последното - четвърто заседание на Пленума на съвета, на което могат да бъдат правени номинации. На предходните три заседания кадровиците пасуваха.

Кой ще е кандидатът?

Не е ясно кой ще бъде номиниран. Ясно е само, че кандидатът ще бъде издигнат от трима членове на колегията. Това хипотетично оставя възможност да бъдат направени още две номинации, тъй като за номинация трябват поне 3 подписа от Прокурорската колегия, в която в момента има 9 души.

ОЩЕ: Трети провал: Остана само едно заседание за номинации за главен прокурор

Най-очакваният сценарий е номинацията да е на Борислав Сарафов, който вече повече от година е и. ф. главен прокурор след уволнението на Иван Гешев. Ако той е приел да бъде номиниран, вероятно има гаранции, че ще бъде и избран. Макар че изборът е насрочен за януари и тепърва предстоят парламентарните избори, които биха могли много да променят нагласите във ВСС.

Други членове на ВСС допуснаха, че ако има други кандидати освен Сарафов, то те по-скоро ще са за разсейване на критиките, че предстои състезание с един кон.

Спорове

Сред магистратите, политиците, а и в самия ВСС се чуват гласове, че този състав на съвета няма право да избере следващия главен прокурор заради отдавна изтеклия си мандат и ниското обществено доверие, с което се ползва.

ОЩЕ: Атанас Славов иска новият парламент веднага да смени състава на ВСС

Има и опасения, че има законова пречка за провеждането му покрай промените в Конституцията и отмяната на част от тях от Конституционния съд. ПП-ДБ внесоха законопроект, забраняващ на съвета с изтекъл мандат да проведе процедурата, но той залежава в парламента. Висшият адвокатски съвет също призова да няма избор.

Промени в НПК

За избор на главен прокурор по силата на последните промени в НПК и Закона за съдебната власт вече трябват само 13 гласа в 25-членния ВСС. Номинации могат да правят група от поне трима членове на Прокурорската колегия на съвета, както и министърът на правосъдието. Мария Павлова вече обяви, че няма да се възползва от това си правомощие, нито пък ще приеме предложение самата тя да бъде издигната да поста. Все пак Павлова се спряга като потенциален кандидат.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес