Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тестваха първия български изтребител F-16 Block 70 в полет (СНИМКИ и ВИДЕО)

23 октомври 2024, 10:18 часа • 987 прочитания

За първи път в България направиха успешен тестови полет на първия български изтребител F-16 Block 70.

Проверката бе направена във вторник в производствената база на компанията-производител "Локхийд Мартин" в Грийнвил, Южна Каролина. По време на полета са изпълнени голям брой системни тестове за проверка на работните и на свръхзвуковите способности на самолета, съобщават от Министерството на отбраната.

Още: Бъдещите ни специалисти по F-16 Block 70 вече имат модерна система за виртуална реалност

Тестваният изтребител F-16 Block 70 е първият от общо 16, които България ще получи, съгласно двата договора, подписани съответно през 2019 г. и 2022 г., допълват още от ресорното ведомство.

F-16 е американски боен самолет, разработен от General Dynamics през 70-те години на 20 век. F-16 е лек и маневрен многоцелеви изтребител за завоюване на въздушно превъзходство. 

България купува F-16V Block 70, който е с по-добри характеристики от Block 60. Плановете за обновяване са съобщени от вицепрезидентът на Lockheed Martin по време на авиошоу в Сингапур през 2012 г. Новият вариант включва нов AESA радар, нов бордови компютър, подобрения в кокпита и др. Към месец януари 2018 година F-16V Block 70 все още не е приет на въоръжение в нито една страна-членка на НАТО и на практика наличен е само прототип на този самолет.

Още: F-16 идват, а само двама наши пилоти ще са минали целия курс: Говори авиационен експерт (ВИДЕО)

Снимки и видео: Министерство на отбраната

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес