Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Терминалът за втечнен газ до Александруполис отложен с 2 месеца, гърците поискаха и получиха повече пари

01 декември 2023, 17:50 часа
Реклама

Изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис се отлага с два месеца – вместо в края на тази година ще е готов в края на февруари, началото на март месец догодина. За него гърците са поискали и получили допълнително финансиране. Това става ясно от отговора на енергийния министър Румен Радев до депутата от ПП-ДБ Мартин Димитров.

На 03.11.2023 г. Съветът на директорите на Gastrade S.A - проектното дружество, което изгражда терминала за втечнен природен газ край Александруполис, е приел актуализиран бизнес план на проекта. С равен дял от 20% участник в проектното дружество е българският държавен газов оператор "Булгартрансгаз". 

Гръцката страна е поискала допълнителна държавна помощ по проекта в размер на 106,1 млн. евро, заради значително увеличение на планираните разходи за строителство и експлоатация на съоръжението спрямо първоначално прогнозираните. Още: Подписахме меморандум с Гърция за нов петролопровод, Радев поиска неруски нефт

Към получения до момента гранд с решение на гръцкия министър на енергетиката са отпуснати и 60 млн. евро по ОП „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации“ на 6-ти ноември тази година. Бюджетът на строителството е актуализиран и включва двумесечно отлагане на датата на търговска експлоатация - до март 2024 г.

Строителните дейности по изграждане на свързващата инфраструктура на сушата ще бъдат завършени в средата на този месец, а присъединяването към газопреносната мрежа на DESFA S.A. се предвижда за края на м. януари 2024 г. 

По думите на министър Радев, заради информацията за забавяне в изпълнението на дейностите по оборудването на платформата за терминала през месец септември представители на Gastrade S.A, „Булгартрансгаз" ЕАД, на гръцкия газопреносен оператор DESFA S.A. и Gaslog Cyprus Investments Ltd. са посетили корабостроителницата на Keppel Corporation в Сингапур, в която се изгражда плаващата платформа. От ръководството и акционерите на проектното дружество са предприети редица мерки за ускоряване на дейностите, за да пристигне платформата в акваторията на Александруполис преди края на 2023 г., пояснява още Радев. Още: Проучваме изграждането на нефтопровод „Александруполис-Бургас” за неруски петрол

Въпреки че очакваната дата за въвеждане на терминала в търговска експлоатация е в края на отоплителния сезон, министърът уверява, че количества природен газ са осигурени за страната.

Припомняме, че "Булгаргаз" има резервиран капацитет от 1 млрд. годишно за период от 10 г. след като заработи терминалът.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес