Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО: Добрата работна среда може да ни предпази от полудяване

10 октомври 2024, 06:36 часа • 402 прочитания

Безопасната и здравословна работна среда може да бъде защитен фактор за психиката, подчертава Световната здравна организация (СЗО) във връзка с Деня на психичното здраве, който отбелязваме на 10-и октомври. Тази година темата е посветена на менталното здраве на работното място, предаде БНР.  

Още: Професионалното облекло: Важен фактор за създаване на работна среда с минимален риск

Значителният риск за психичното здраве

Нездравословните ситуации, които представляват значителен риск за психичното здраве, включват дискриминация, тормоз, лоши условия на труд, неравенство, прекомерно количество работа, както и несигурност за работното място. 60 на сто от населението по света работи и затова са необходими спешни действия тези рискове да бъдат избегнати, отбелязват от СЗО.

По данни от 2019 година 15% от хората в трудоспособна възраст имат психично разстройство. А в световен мащаб 12 милиарда работни дни биват загубени всяка година заради депресия и тревожност, което води до 1 трилион долара загубена производителност годишно.

От ключово значение е правителствата, работодателите, както и организациите, които представляват интересите на служителите, да работят заедно, за да подобрят психичното здраве на работа, подчертава още СЗО.

Още: Как да се справя с токсична работна среда?

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес