Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Същото ВСС, което освободи Гешев, сега издига Сарафов: Говори Велислав Величков

11 октомври 2024, 08:31 часа • 571 прочитания

Същото мнозинство, което избра Иван Гешев и два пъти го спаси от освобождаване, сега издига Борислав Сарафов. Той каза, че не иска да е главен прокурор. В рамките на две седмици си промени мнението. Това заяви Велислав Величков, адвокат от инициативата "Правосъдие за всеки", относно единствената номинация на Сарафов за главен прокурор.

ОЩЕ: ВСС обяви: Борислав Сарафов е единственият кандидат за титулярен главен прокурор

"Щом е едно име, как да не е сигурно? Един кандидат за един пост. Ако се стигне до датата 16 януари, вече няма какво да спъне кандидатурата", смята Величков.

Според него процедурата може да бъде спряна от Народното събрание с промени в съдебната власт. Другата възможност е процедурата да спре до избиране на нов персонален състав на ВСС.

"Не мисля, че името на Сарафов е проблемът. Аз го познавам от 20 години. Той е прокурор от кариерата. Тук се поставя закона за моралната легитимност на този ВСС", заяви от своя страна Николай Кокинов, адвокат и бивш градски прокурор на София.

ОЩЕ: Конституционалист: ВСС легитимно предложи Сарафов за главен прокурор

Той напомни, че народните представители не са благоволили да излъчат нови членове и нов ВСС.

Според Кокинов Сарафов би могъл да обясни всички любопитни въпроси лично. "Има затишие и мълчание. Или няма желаещи или няма желаещи да номинират друг кандидат", посочи той като причина за единствената кандидатура за главен прокурор.

Величков обърна внимание, че от началото на скандала в ДПС Сарафов е изчезнал и мълчи, а сега е единствен кандидат за главен прокурор. "С един-два акта се доказа и стана единствен кандидат", каза Величков, визирайки случая с Джейхан Ибрямов и свалянето на имунитета му.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес