Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Събев обвини "картела на превозвачите", водещ кампания срещу транспортното министерство

10 юни 2022, 12:20 часа • 1739 прочитания

Министърът на транспорта Николай Събев опроверга „фалшивите твърдения на определена група от фирми“ в бранша на превозвачите и призова останалите компании да не се поддават на манипулации, които могат да навредят на бизнес интересите им.

Събев се обърна към българските превозвачи с отворено писмо, след като в бранша започна да се разпространява съобщение, че българската страна се е съгласила държавите членки на ЕС да имат право да контролират и санкционират чужди превозни средства на своя територия. Става въпрос за разпоредбите по Пакет Мобилност I за връщане на превозното средство в страната членка на установяване на всеки 8 седмици.

Министърът нарича информацията невярна. „По отношение на това невярно твърдение Ви информираме, че на 2 юни 2022 г. бе проведено заседание на Работната група по правоприлагане към ЕК, където взеха участие представители на ИА „Автомобилна администрация“. Българските представители изразиха категорично становище, че в обхвата на разпоредбата за връщането на превозното средство не трябва да попадат ремаркетата и полуремаркетата, тъй като същите не се вписват в националния регистър, често биват теглени от други транспортни фирми или превозвани без влекач с комбиниран транспорт“, обясняват от Министерството на транспорта.

„По отношение на предвидената в Раздел III от Насоките възможност за контрол на пътя за спазването на правилото за връщането на превозното средство, българската страна изрази категорична позиция на несъгласие с това, тъй като в текстовете на регламента контролната дейност относно връщането на превозното средство се извършва от националните компетентни органи на държавата, издала лиценза, като тази контролна дейност не може да бъде извършвана на пътя. Този въпрос ще бъде обсъден и на предстояща експертна среща с екипа на отдел „Сухопътен транспорт“ в ГД „Мобилност и Транспорт“ към Европейската комисия“, допълват от ведомството.

Николай Събев казва, че определена група от фирми продължава да настройва бранша срещу работата на Министерството на транспорта и съобщенията. Той съветва компаниите да се обръщат към експертите на ИА „Автомобилна администрация“ за „достоверни данни за всичко, което се случва, съобразено с правилата и законите“.

„Имайте предвид, че организаторите на кампанията срещу Министерството на транспорта и съобщенията имат интереси и цели, които в голямата си част не съвпадат с тези на превозвачите от бранша. Използвам случая да Ви уведомя, че във вторник (07.06.2022 г.) започнахме разговори на най-високо ниво с полското правителство за премахването на процедурата за заплащане на гаранцията за бъдещи глоби“, пише Николай Събев.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес