Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

08 май 2014, 07:41 часа
Реклама

През 1953 година на 8 май се отбелязва за първи път Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец. Тогава се навършват 125 години от рождението на създателя на Международното червенокръстко движение - Анри Дюнан.

Каузата им обединява хора с различни професии и образование, с различна национална, расова, политическа и религиозна принадлежност. Червенокръстците в целия свят наброяват 250 милиона души, които се борят за хуманност, милосърдие и солидарност.

8 май е повод за много национални червенокръстки дружества да представят своите дейности и да наблегнат върху своята интернационална принадлежност, като членове на голямото семейство - международното движение на Червения кръст и Червения полумесец. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) приеха девизът за отбелязване на празника през 2014 г. да бъде посветен на личностия принос.

Българският Червен кръст се присъединява към идеята тази година 8 май да бъде отбелязан под девиза "Моята червенокръстка история". Така се дава възможност да се откроят отделните личности и техните заслуги в различните направления на дейността на БЧК.

Областната организация в Стара Загора ще отбележи Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец чрез срещи, обучения и други събития.

Във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески" ще бъде експонирана нова фотоизложба, отразяваща фрагменти от историята и дейността на БЧК - Стара Загора.

На празничния ден по места в общинските организации ще бъдат отличени със звания и отличия на Българския Червен кръст активисти, деятели и доброволци.

Славея Йорданова
Славея Йорданова Отговорен редактор
Новините днес