Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страстта към почитателите на пиво – двигател на процеса на пивоварене вече 120 години

25 август 2022, 15:07 часа • 3609 прочитания

Всяко начало, без значение дали става дума за технологична иновация, музикална революция или продукт, изисква кураж и визионерство. Това начало може да е трудно, рисковано, но пък е вълнуващо. Обединяващото във всичко това е страстта или онзи пламък, който не просто създава въодушевление, развива интерес и печели почитатели, но и се превръща в движеща сила. Именно страстта към почитателите на пиво е двигател в производството на ЗАГОРКА. Вече 120 години компанията успява да наложи традиции за качество и развива иновативни продукти и решения за онези, които истински обичат и ценят бирата във всичките й измерения. По случай този 120-годишен празник взехме 3 гледни точки на личности, запознати с началото и настоящето на ЗАГОРКА, за които също страстта е ключов фактор да продължават да се занимават с онова, което правят най-добре. Представяме ви Стефан Вълдобрев - артист; Валентин Кръстев, Мениджър Пивоварене - ЗАГОРКА; Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюз на пивоварите в България.

1.      Един от основните двигатели във всяка дейност е страстта. Тази страст се усеща във всяка една глътка и във всяко едно пиво от богатото портфолио на ЗАГОРКА. Можеш ли да дадеш пример от своя професионален път, в който страстта е ключов фактор за твоя успех?

Стефан Вълдобрев, артист: Страстта е движещата сила във всяко изкуство. Дали е изкуството да правиш бира или е изкуството да създаваш песни и роли - в крайна сметка, поривът е да видиш, че това, което си създал за хората, предизвиква у тях удоволствие и усмивки. Вие ги наричате консуматори и клиенти, аз ги наричам публика и общност от приятели - съмишленици, но стремежът към доставяне на радост е еднакъв. При мен страстта обикновено е на сцената. Когато пиша съм по-вглъбен, мълчалив и съзерцателен. Но кача ли се на сцената ставам друг. Трудно контролирам емоциите и усещам, че трябва да предам смисъла на думите с цялата страст, на която съм способен и с целия арсенал, който имам: гласът, лицето, тялото, умът, душата. Питат ме много често след концерти или спектакли как се издържа над два часа с толкова енергични движения по сцената. А аз дори не се замислям за това. Считам го за нормално, не се изморявам. Умората идва по-късно, вкъщи. Значи страстта към работата е била тази, която ме е зареждала. Удоволствието, че правиш това, което обичаш. Любовта и страстта са едно и също нещо според мен. 

Валентин Кръстев, ЗАГОРКА: За мен страстта към консуматора и клиента се изразяват в страстта, която имам към нашите пива. В стремежа винаги продуктът да бъде с най-високо качество, така че да донесе максимално удоволствие. Това не е никак лесна задача, тъй като процесът на получаване на перфектното пиво е доста дълъг и имайки предвид, че този продукт е произведен в резултат на съвместната работа на всички хора от екипа ми, и не само, прави задачата още по-сложна. Но когато човек отпие глътка бира от запотената чаша след изморителен работен ден разбира, че всички тези усилия са си стрували. Страстта към качеството е основополагаща в нашия бизнес, защото моментът на истината идва тогава, когато клиентът отпие глътка бира и ако иска да го направи отново и отново - това е доказателство за добре свършена работа.

Ивана Радомирова, Съюз на пивоварите в България: Ние, от Съюзa на пивоварите, сме в бирения бранш от 1991 г. и смело мога да заявя, че, за да опознаеш магията на пивото наистина е необходима страст. Страст и експериментаторски дух, който вдъхновява пивоварите да превърнат малкото ечемичено зрънце в пенлива кехлибарена напитка, която утолява жаждата на хората, без да ги опива. Вероятно това е и тайната съставка, която прави бирата любима напитка на милиарди почитатели от цял свят. Свидетелство за това е фактът, че и в нашата страна пивото е най-консумираната напитка след водата. Според най-новите проучвания, 60% от сънародниците ни над 18 г. пият бира поне веднъж седмично, а всеки втори българин твърди, че бирата е подходяща за него напитка. През последните години изследванията за тенденциите в потребителските нагласи показват, че стереотипите за бирата постепенно се променят, на база нагласите на новите поколения за балансиран начин на живот и разбира се, цялостното съвременно развитие на бирената категория в контекста на културата на умерена консумация. Все повече потребители силно желаят да експериментират с нови вкусове, аромати и стилове бира, жадни са не само да дегустират пиво, но и да изпитват емоцията от познанието и трансформациите на любимата напитка. Радвам се да подчертая, че ,Загорка са флагман в тези процеси. Благодарение на страстта, новаторския дух и синергията на колегите от Загорка стана възможна вълната на ретро бирите, на радлерите и на усещането, че българите са част от „Светът на HEINEKEN“ и на „Доброто тук“.

2.      Мисията на ЗАГОРКА, част от HEINEKEN, е да създава допълнителна стойност по цялата верига на доставки – от производството на своите марки до чашата бира, която стига до хората. Това е и стремеж да се създава радост от това да бъде истински сплотена със своите партньори, клиенти и консуматори. Сподели ни хубав спомен, който свързваш със ЗАГОРКА.

Стефан Вълдобрев, артист: Никак няма да ми е трудно. Спомените са ми от детството, когато живеех в Стара Загора. Загорка беше и е една от емблемите на града, прочута и уважавана марка в цяла България и това ни изпълваше с гордост. Фабриката е в единия край на Аязмото, аз бях в другия. Често сме замръквали около нейната ограда в обиколките и игрите си.
По-късно, като тийнейджър, взех решение да кандидатствам актьорско майсторство. При един гастрол на голям столичен театър, помолих известен актьор от спектакъла да ме подготви за изпитите в Театралната академия. Той първоначално се колебаеше. В хода на разговора стана ясно, че е голям фен на бирата. Чул, че за първи път у нас се произвежда бира в кенчета. Аз веднага се обадих на баща ми (той имаше познати във фабриката). На другата сутрин се появих пред актьора с два стека Загорка и той беше спечелен за каузата. Подготви ме перфектно и влязох. До ден днешен, когато кажа Загорка или в няколкото случая, когато работихме съвместно с компанията, усещането ми е за нещо близко и родно.

Валентин Кръстев, ЗАГОРКА: За мен Загорка винаги е била бирен бранд номер 1 в България много преди да стана част от екипа на компанията през не толкова далечната 2008 г. Всичко започна след серия от интервюта, през които трябваше да премина, за да бъда част от този невероятен екип. Мога да кажа, че след близо 14 години в компанията не съм загубил страстта и вдъхновението си към работата. ЗАГОРКА винаги е била най-иновативната бирена компания на българския пазар - имахме първата кенова линия инсталирана през 80-те години на миналия век, първи на пазара пуснахме Загорка Ретро непастьоризирано, както и първата безалкохолна бира Загорка 0,0%, безалкохолните Ариана Радлер 0,0%, Загорка IPA и много други иновации, случили се през богатата 120-годишна история на пивоварната. Всичко това ме кара да бъда горд, че съм част от тази магия.

Ивана Радомирова, Съюз на пивоварите в България: За мен всеки път е удоволствие да посещавам и да говоря за музея „Светът на Загорка“. За нас е гордост, че благодарение на тази компания в България имаме музей на пивото и то - официално сертифициран! Богатата експозиция от старинни съдове и апарати за пивопроизводството, стойностната колекция от документи, стари снимки, плакатът с първата реклама за пиво от времето на социализма, кенът с първата безалкохолна българска бира и цялостната атмосфера действително са впечатляващи. В същото време съм респектирана от идеята, усилията, професионализма, доброволческия труд и ентусиазъм, благодарение на които този културен проект стана възможен. Спомням си колко тържествено беше откриването на музея и вдъхновената реч на тогавашния генерален директор на ЗАГОРКА. Макар и холандец, той съвсем по български се вълнуваше повече от всички, дали ще има посетители и ще харесат ли колекциите. От тогава минаха 12 години, музеят дори е разширен и обогатен, а ЗАГОРКА все така реализира нови и нови инициативи, с които гражданите на Стара Загора искрено се гордеят. Пивоварната се е превърнала в емблема на града и гордост за целия регион. Пожелавам и през следващите 120 години тази добра история на ЗАГОРКА да се развива и дописва. На добър час и успех на всички в това пътешествие.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес