Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал - социален работник в Пловдив напусна, защото не е давала помощи на роми

26 април 2013, 09:42 часа • 31095 прочитания

Заради това, че спази закона и отказа помощ на роми, социалният служител от Пловдив Ангелина Петрова е била принудена да напусне работа, след като е заплашвана и дори нападната при една от редовните проверки, които е извършвала.

Петрова работи като социален работник в две от ромските махали в Пловдив от една година. Когато през февруари отхвърля 26 от 56 молби за месечни помощи, е нападната.

Едно от потърпевшите лица просто хукна към нас и ме дърпаше за косата,” разказа тя пред bTV и посочи, че е била нападната за това, че си върши работата.

Петорва твърди, че всяко едно от решенията ѝ е коректно – тя дава пример, че е отказала помощ на хора, които имат магазини в къщите си. Тези хора живеят добре, при някои от тях дори може да се говори за лукс, казва социалният работник. А държавата им дава помощ от 2500 лева – на 26 души.

След нападението Ангелина заявява в социалната мрежа, че системата, за която работи, толерира безпринципно даване на помощи на не толкова нуждаещи се. Ангелина пише, че отказите се връщат за преосмисляне, а понякога широките държавни пръсти към ромите са израз на корупция. Социалната работничка обвинява и конкретни служители от дирекцията „Социално подпомагане” в Пловдив.

По думите на Ангелина Петрова, в града има хора от малцинствата, които признават, че дават пари, за да им бъдат отпуснати помощи. Началникът на службата Галина Качелова категорично отхвърля такива „намеци за корупция”. Качелова казва, че от години насам не е имало такива проблеми и че явно сега проблемът е в държанието на Петрова.

След писмото в интернет Ангелина Петрова е подканена да напусне, а началниците й смятат, че тя е виновна за нападението.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес