Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шуменският университет отбелязва патронния си празник

21 май 2014, 11:12 часа
Реклама

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” отбелязва своя патронен празник днес. Тържествата започнаха в 10:15 ч. с ректорско шествие и поднасяне на венци пред Свитъка – паметник на патрона на висшето училище, след което беше отслужен водосвет.

Ректорът проф. Маргарита Георгиева ще връчи голямата награда на ректора на двама изявени студенти, които са спечелили през годината редица национални и международни награди. Това са четвъртокурсникът в специалността „Системи за сигурност” Светлин Илиев и Анатоли Владев, който се обучава магистърската специалност „Астрофизика”. Наградата за преподавател тази година няма да бъде присъдена.

В рамките на деня е организиран и спортен празник, информира Радио Шумен.

Днес е и първият ден от 20-те Епископ-Константинови четения, които започват в 13:30 ч. в ректората на Шуменския университет. Темата тази година е „Контакти и конфликти”. В 14 ч. ще бъде открито ново фотостудио, в което е подредена фотографската изложба „На хубавия син Лондон” на доц. Пламен Шуликов.

„Шуменският университет не е най-старото учебно заведение в страната, но е наследник на най-старата книжовна школа - Преславската“, каза за Радио Шумен ректорът на висшето училище проф. Маргарита Георгиева по повод днешния празник на университета. Според нея ВУЗ-ът в момента е един от най-добрите класически университети в страната, в който се обучават 8 000 студенти в 52 бакалавърски специалности.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес