Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще снимат филм за Брадли Манинг

31 юли 2013, 19:25 часа • 4934 прочитания

Холивудският режисьор Алекс Гибни, носител на "Оскар" през 2007 за най-добър документален филм, ще снима биографична лента посветена на живота на информатора на Уикилийкс Брадли Манинг, съобщава "Върайъти", предаде БГНЕС.

Гибни и продуцентът Марк Шмугър смятат да използват за основа на своя филм книгата на Денвър Никс "Редник: Брадли Манинг, Уикилийкс и най-голямото изтичане на тайни в американската история". В момента те търсят подходящия човек, който въз основа на книгата ще напише сценарий за художествения филм. През тази година Гибни вече засне лента за сайта Уикилийкс, на който Манинг е предал секретната информация.

Манинг беше арестуван през май 2010 година в Ирак, където служеше. Той призна, че е предал на сайта "Уикилийкс" около 250 хиляди дипломатически грами на Държавния департамент на САЩ, както и други документи, свързани с американските военни операции в Афганистан и Ирак.

Военният съд във Форт Мид, щат Мериленд, оправда Манинг по най-сериозното обвинение за оказване на помощ на врага, но го призна за виновен по други 20 обвинения, включително шпионаж. Максималното наказание по всички тези точки е 136 години затвор. Манинг обаче ще може да обжалва.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес