СДВР разследва събитията от 8 октомври, "Протестна мрежа" се оплаква от репресия

28108
СДВР разследва събитията от 8 октомври, "Протестна мрежа" се оплаква от репресия

Блокадата на коретежа на премиера Пламен Орешарски пред Софийската художествена галерия на 8 октомври се разследва от СДВР. По случая е образувана преписка, като се проучва дали има нарушение на обществения ред.

Припомняме, че преди една седмица, когато Конституционният съд оповести, че Делян Пеевски запазва статута си на депутат, протестиращи буквално „заклещиха” премиера Пламен Орешарски на излизане от Софийската художествена галерия, където той откри съвместна изложба с новия френски посланик. В продължение на 10-15 минути колата на Орешарски се измъкваше от множеството, като демонстрантите опитаха да го спрат, използвайки и подръчни материали – блокади с кофи за боклук.

ДАНСwithme - с лична карта на врата

Доста бързо приключи днешният протест срещу правителството на Пламен Орешарски. След като група от 30-тина души чакаше премиера пред с...

Съобщението за започнатото разследване обаче беше прието с негодувание от „Протестна мрежа”. Според демонстрантите това разследване е действие, пряко насочено срещу свободата на изразяване на политическо мнение и опит за репресия срещу протестиращите граждани. Тези действия на МВР целят директно сплашване на антиправителствения протест и са против всички международни стандарти и конвенции за правата на човека.

Напомняме, че срещу премиера не беше извършено никакво насилствено действие и върху кортежа му няма никакви нанесени щети, казват от „Протестна мрежа”. Организацията припомня още, че „гражданите вече над 120 дни излизат на улицата открито, с лицата си и имената си, а срещу тях продължава да има служители на МВР с маски и без обозначителни номера”.

От „Протестна мрежа” обещават юридическа защита за всеки гражданин или организация, срещу които бъдат повдигнати обвинения в хода на разследването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество