Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сбогом на Женския пазар?

02 февруари 2012, 20:28 часа • 24291 прочитания

Пазарът „Георги Кирков”, „Житният пазар” или „Конският пазар”, в днешно време известен просто като Женският пазар сега е бастион на контрабандната търговия с цигари, пропит с аромата на цвърчаща скара и евтини кебапчета. След месец обаче това място ще бъде в миналото.

Отсечката от „Екзарх Йосиф” до ул. „Кирил и Методий” ще бъде напълно преобразена, а всички сергии ще бъдат премахнати. В момента тече конкурс за ремонт на цялото пространство. Планира се изграждането на подземен паркинг за 400 автомобила. Пазарът ще добие европейски облик, разказва главният архитект на София Петър Диков за бТВ. „В моите спомени той беше пазар за плодове и зеленчуци. В последните 15-20 години смени профила си и стана много близко до това, което наричаме битак,” каза Диков. Продава се всичко - от спално бельо до пресен магданоз.

Най-притеснени от промените са търговците, като Веска. Работи на Женския пазар от 20 години. „Какво да мисля, каквото стане. Без работа ще останем,” коментира тя.

„Ясно е, че средата ще бъде благоустроена, като качествена среда, ще има и търговски обекти, но няма да бъдат в този размер, в който са сега и ще бъдат много по-качествени,” каза още Диков.

Ремонтите работи ще започнат в края на годината, тъй като одобрено финансиране все още няма.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес