Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ са готови да работят с Николич

13 юни 2012, 09:50 часа • 3497 прочитания

САЩ, също като ЕС, обявиха, че са готови да работят с новия сръбски президент Томислав Николич, с цел да видят Сърбия "в мир с Косово", чиято независимост Белград не признава, предаде БГНЕС.

"Нашето послание до сръбското правителство е, че искаме да работим с новия президент, да видим Сърбия отваряща се все повече към плурализма, в мир с Косово и работеща за разрешаване на различията с Прищина", заяви говорителката на външното ведомство на САЩ, Виктория Нюлънд.

По-рано еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле потвърди отново, че подобряването на отношенията с Косово е основното условие, което Сърбия трябва да изпълни, за да отвори преговорите за присъединяване към ЕС.

От месец март Сърбия има статут на кандидат за присъединяване към ЕС.

В понеделник на официалната церемония по встъпването в длъжност на президента на Сърбия присъстваха повечето от държавните глави в региона, въпреки спорните изказвания, които Николич бе направил за конфликтите, разкъсали Балканите през 90-те години на XX век, съобщи АФП.

След тези спорни оценки, обаче, Николич заяви, че "няма да позволи различните позиции по отделни събития от миналото да застрашат общото бъдеще". Той смята, че всички различни проблеми трябва да се решават с мирни демократични средства и преди всичко с диалог.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес