Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С изключителна тържественост и почести: Погребаха Цар Фердинанд в София (СНИМКИ и ВИДЕО)

29 май 2024, 15:24 часа
Реклама

Под съпровода на траурен тържествен химн и с много почести българският обществен, политически и културен елит изпрати в последния му път Цар Фердинанд I.

Тленните останки на българския монарх бяха погребани в двореца "Врана" в София под съпровода на военния химн "Шуми Марица". По-рано днес транспортният ковчег бе пренесен от немския град Кобург до България с военен самолет и кацна на правителствения ВИП на летище София, съгласно приетото решение на Министерския съвет.

По време на тържествената церемония присъстваха стотици граждани, сред които и наследниците на фамилията Кобургготски. От погребението обаче отсъстваха президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев, поради несъвместимост с програмата им.

Още: Историци за погребението на Цар Фердинанд: Княжество България и Царство България ще се прегърнат с Република България

Припомняме, че Министерството на отбраната организира и осъществи транспортирането, а Министерството на външните работи координира тържествените дейности. Решението на служебния кабинет бе прието във връзка с писмо от инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р. Ивайло Шалафов.

Преди да предприеме действия, служебният кабинет се обърна за становище както към Народното събрание, така и към президента. Не бяха получени възражения от нито една от двете институции, след което МО и МВнР се ангажираха с транспортирането на тленните останки, припомнят от пресслужбата на кабинета.

Още: Фердинанд от България: царят, който обичаше да кара влак

Траурната церемония в дворецът "Врана" бе отворена за граждани.

Припомняме, че Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Първият цар от Третото българско царство лежи оттогава непогребан в криптата на църквата "Св. Августин". В понеделник с църковна служба жителите на Кобург се простиха с тленните останки на цар Фердинанд, преди да бъдат пренесени в София.

Снимки: БГНЕС

 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес