Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските власти няма да спасяват Кипър

01 април 2013, 09:50 часа
Реклама

Руските власти няма да предприемат каквито и да е мерки в случай на възможни загуби на притежатели на депозити в кипърски банки, но ще разгледат ситуацията, ако тежко пострадат държавни компании, съобщи първият вицепремиер на РФ Игор Шувалов, цитиран от РИА"Новости" и БГНЕС.

"Колкото до парите, които се намират там, парите на руснаци, това са различни пари: има такива, за които не са платени данъци, има пари, за които са били платени данъци. Ако някой изгуби пари в тези две големи банки, много жалко, но руското правителство няма да предприема нищо в този случай. Ако има сериозни загуби за някого, за компании с държавно участие, ако има конкретна ситуация сме готови да я разгледаме публично, прозрачно, тук – в Русия, но за това изобщо не е нужно да се помага на Република Кипър", каза Шувалом в програмата "Неделна вечер" /Воскресный вечер/ по телевизионния канал "Россия – 1".

Отказвайки се от идеята за "данък" върху депозитите, Кипър се договори с ЕС и МВФ за кредити срещу оздравяване на финансовата си система. Това доведе до мащабни загуби на средства от големите депозити.

Вложителите до 100 хиляди евро ще запазят парите си, въпреки, че няма да могат да ги изтеглят скоро. Кипър продължава да живее в условията на извънреден контрол върху капиталовите потоци. Лимитите за теглене са 300 евро на ден. Изнасянето на пари в брой при излизане в чужбина не може да превишава хиляда евро за едно пътуване. Без ограничения се изпълняват транзакции по банков път до 5 хиляди евро. Плащания до 200 хиляди евро се извършват само с решение на специална комисия при представяне на отчетни документи, а транзакции над 200 хиляди евро де факто зависят от специално решение на Централната банка на Кипър. Замразени остават сметките над 100 хиляди евро в най-големите банки в Кипър Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank /търговска марка Laiki/ от които по предварителни данни клиентите ще изгубят съответно 40% и 80%.

Ограниченията създават проблеми с ликвидността за кипърската икономика. Много компании не мога да се разплащат за доставките. Редица чуждестранни фирми, които използват разплащателни сметки в Кипър се опитват да прехвърлят сметките си под други юрисдикции.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес