Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния пред парламентарни избори

05 декември 2012, 14:11 часа • 7661 прочитания

След политическата криза през лятото, която предизвика безпокойство в Европа и САЩ за зачитането на правовата държава, в неделя Румъния ще избере своя нов парламент и вероятно ще утвърди във властта лявоцентристкото мнозинство на фона на икономически трудности.

Пет години след големите надежди от влизането в европейското семейство тази бивша комунистическа диктатура продължава да е на второ място по бедност в ЕС. През 2011 г. Румъния излезе от рецесия благодарение на драстични мерки за икономии, продиктувани от МВФ и ЕС, но икономиката й трудно преминава към растеж.

Според последните социологически анкети Социаллибералният съюз (СЛС) - лявоцентристка коалиция, обединяваща социалдемократите на премиера Виктор Понта, либералите на Крин Антонеску и малката Консервативна партия, вероятно ще спечели голямо мнозинство, между 48% и 61% от гласовете на избирателите. СЛС обаче ще трябва да съжителства със заклетия враг, дясноцентристкия президент Траян Бъсеску, чийто мандат е до 2014 г. "Това позволява да се прогнозират нови политически кризи", заяви Жан-Мишел дьо Ваел, специалист по въпросите на Румъния в Свободния университет в Брюксел. Предизборната кампания често се свеждаше до размяна на нападки между Понта, Антонеску и Бъсеску. Последният даде да се разбере, че няма автоматично да назначи "митомана" Понта за премиер дори при победа на СЛС, който пък сравни Бъсеску с бившия диктатор Николае Чаушеску.

Влязъл във властта след падането чрез вот на недоверие на дясноцентристкото правителство, СЛС си спечели острите критики на Брюксел и Вашингтон заради не особено приемливи методи като натиск върху Конституционния съд, опити за промяна на избирателните списъци след вота, с цел да се отстрани Бъсеску. Последният запази поста си с незначително мнозинство, и то само благодарение на слабото електорално участие в референдума, макар че над 5 милиона румънци гласуваха за отстраняването му. "Лагерът на президента е загубил доверие и не се възползва от грешките на СЛС", посочи Ваел. Алиансът за дясна Румъния (АДР), който обединява Либералдемократическата партия (ЛДП) на Бъсеску и две малки формации, ще спечели само 16%-25% от гласовете в изборите, т.е. далеч от СЛС, сочат сондажите.

АДР плаща цената на драстичните мерки за икономии през 2010 г. (25% орязване на заплатите в държавния сектор), но и заради обвиненията в клиентелизъм, смятат аналитиците. "Никоя партия не може да се определи като опозиционна. Някои са управлявали допреди 6 месеца, други управляват сега. Техните обещания се посрещат със забележката: "А вие защо не направихте това досега?" Това заяви пред АФП социологът Мирча Киву. Богатият телевизионен бизнесмен Дан Дяконеску, който по време на предизборната кампания се движи с бял Ролс-Ройс, е омръзнал на всички с тази показност. Неговата Народна Партия Дан Дяконеску (НПДД) е на трето място в сондажите, които й дават 14% от гласовете. НПДД се представя като противник на системата, но тя е издигнала кандидати, дошли от други партии", посочва политоложката Алина Мунгиу-Пипиди, която очаква ниско електорално участие.

"Наистина не зная за кого да гласувам. Всички те са ни управлявали, а положението в Румъния продължава да е тежко", заявява с въздишка Надире Омер, дизайнер на бижутерия от Букурещ. "Разбира се, нужно е време за изграждане на демокрация - диктатурата падна само преди 20 години. Това е малко за едно общество, но е много за живота на един човек", добавя тя. Нейните думи отразяват разочарованието на много румънци поради мудния напредък и нехайството на политическата класа. За да се намали бедността и разликите в развитието, новото правителство ще трябва да подобри усвояването на европейските фондове. От 2007 г. досега са отпуснати едва 10% от 20-те милиарда евро. Брюксел ще продължи да следи отблизо мерките за укрепване на правовата държава и борбата срещу корупцията, включително, за да предотврати риска от "унгарски сценарий". СЛС да спечели абсолютно мнозинство в парламента и да присвои цялата власт, смятат наблюдателите.

АФП / БГНЕС

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес