Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ромпой: Ако изборите в България застрашат ЧЕЗ, ЕС ще се намеси

26 април 2013, 18:42 часа
Реклама

Ако предизборната битка в България застраши позицията на чешката електрическа компания ЧЕЗ в страната, ЕС е готов да предприема действия. Това заяви президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой по време на срещата с президента Милош Земан.

Хинек Кмониек, началник на отдел "Външна политика" в канцеларията на президента, заяви, че Земан е обсъдил въпроса с Ван Ромпой при посещението му в Прага, защото смята, че проблемът с ЧЕЗ се политизира в България. "Бихме искали ЕС да изпълни ролята си на върховен пазител на стандартите на съюза", заяви Кмониек.

Той посочи, че чешката република не е поискала от ЕС да предприеме някакви конкретни стъпки. "Искаме ЕС да знае за проблема, което е факт, и да бъде готов за действия в случай, че въпросът видимо излезе извън създадените правила за инвестиции в съюза", заяви Кмониек.

Той каза още, че "не е в правилата на ЕС", ако позицията на енергийна компания, инвестираща в България, стане част от предизборната битка в страната. "Говорим в този смисъл и с българските дипломатически представители тук, в Чехия", посочи Кмониек, който също до неотдавна беше дипломат.

Проблемите на ЧЕЗ в България започнаха след масовите протести на българите срещу високите сметки за ток. Протестиращите искаха национализирането на енергоразпределителните дружества в страната, притежавани освен от ЧЕЗ, от още една чешка компания Енерго-Про и от австрийската EVN. Протестите доведоха до падането на дясното правителство на Бойко Борисов.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес