Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ромни печели Супервторника в САЩ

07 март 2012, 11:19 часа
Реклама

Умереният претендент за републиканската президентска номинация Мит Ромни спечели първичните избори в шест от десет щата в така наречения Супервторник, предаде БГНЕС.

Ромни победи основния си съперник Рик Санторъм в щата Охайо с незначителната преднина от 38% срещу 37% след преброяването на 99% от гласовете, съобщават американските медии. Освен Охайо за Ромни гласуваха Аляска, Масачузетс, Върмонт, Айдахо и Вирджиния. Санторъм победи в Северна Дакота, Оклахома и Тенеси, а Нют Гингрич спечели в Джорджия.

Ромни обяви, че е готов да поеме лидерството на републиканската партия на САЩ. Той заяви, че е готов да отведе партията до победа над американския демократичен президент Барак Обама на президентския вот тази година.

"Готов съм да поведа партията ни и да поведа нацията към просперитет", заяви 64-годишният Ромни пред репортери в Бостън, цитиран от агенция АПА.

Наблюдателите коментират, че наистина Мит Ромни трупа точки, но неговите съперници Рик Санторъм и Нют Гингрич спечелиха победи, които им позволяват да останат в надпреварата за републиканската кандидатура. Следващият щат, в който ще има първични избори, е Канзас - на 10 март. Последните избори ще са на 26 юни в Юта.

От 27 до 30 август в Тампа бей, щата Флорида, ще се състои конгресът на Републиканската партия и тогава официално ще бъде оповестен кандидатът на партията, който на 6 ноември ще премери сили с действащия президент Барак Обама.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес