Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ромни не изключва използването на сила срещу Иран

27 юли 2012, 15:10 часа • 4649 прочитания
Реклама

Кандидатът за президент от Републиканската партия Мит Ромни не изключи възможността за използване на военна сила за разрешаване на иранския ядрен проблем. Той разкритикува Русия за подкрепата й за управляващия в Сирия режим и се обяви за снабдяване с оръжие на сирийската опозиция, предаде БГНЕС.

През почивните дни Ромни ще посети Израел и палестинските територии. Неговата визита трябва да хвърли повече светлина върху външнополитическите му инициативи.

В интервю за вестник "Аарец" бившият губернатор на Масачузетс обеща в случай на победа да направи всичко, за да не допусне ядрен Иран. Той определи провеждането на военна операция като "най-малко привлекателния" вариант, който въпреки това не трябва да бъде отхвърлян.

"Признаваме, че ако всички средства бъдат използвани и не дадат резултат, трябва да бъде разгледан и военният вариант", каза Ромни.

Той подчерта, че "ядрен Иран" е най-голямата заплаха за "целия свят, САЩ и за самото съществуване на Израел".

Коментирайки ситуацията в Сирия, където почти година и половина продължават боевете между противниците и привържениците на президента Башар ал Асад, Ромни разкритикува позицията на Русия и Китай.

"Бях много разочарован, че Русия и Китай наложиха вето в ООН за осъждането на режима на Асад", каза той. Републиканецът се обяви за въоръжаването на "отговорните сили" в редиците на сирийската опозиция и призова да не се допусне радикалите от "Ал Кайда" да се утвърдят в "нова Сирия".

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 6 ноември. Очаква се на тях да примерят сили настоящия стопанин на Белия дом Барак Обама и републиканеца Мит Ромни.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес