Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ренета Инджова: Бонуси няма да получавам, а заплатата ми е малка

29 март 2012, 13:23 часа • 9088 прочитания
Реклама

Ръководеното на една институция е въпрос на позиция и на пълномощия, заяви пред Нова телевизия председателят на Националния статистически институт (НСИ) Ренета Инджова, бивш министър-председател.

Един министър-председател да заеме позиция на председател на НСИ, не би трябвало да изненадва никой. У нас обаче хората са по-впечатлени, когато ме уволняват, отколкото когато ме назначават.

Инджова заяви, че вестниците са започнали да спекулират с изявлението й, че ще се бори за чистотата и стабилността на институцията. Възнамерявам да се появявам за в бъдеще само, когато технологическият процес на производство на информация изисква това, каза Инджова, съобщава БГНЕС.

Излезе информацията на НСИ за бизнес климата у нас. Очакванията общо са се подобрили, което е добре за бизнеса. Той е позитивно настроен през март, каза Инджова. Има интерес за работа в услугите и търговията на дребно, допълни тя.

В последно време се знае, че финансовият сектор е този, който произвежда проблемите в света, а пък реалният е притискан да отговаря. Не бих се подавала на политически натиск, категорична е за себе си Инджова. Аз не казвам, че няма проблем в синхронизиране на това, което се прави в Министерство на финансите. Има един проблем на синхронизация към Централната банка, но това го има навсякъде по света.

За решението за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене" позицията й, като председател на НСИ, която заема, не й позволява да коментира решенията на правителството.

Ренета Инджова каза още, че е заварила институция с добра структура, с добра йерархия, което означава, че няма предпоставки за политически натиск.

Три функции има НСИ – да мери, да обслужва с информация и прави общи проекти по сметките с други ведомства и да дава на тези, които правят програми и стратегии.

Бонуси няма да получавам. Заплатата ми е много малка, уточни още Ренета Инджова.

Деян Георгиев
Деян Георгиев Отговорен редактор
Новините днес